Фото: Telegram-канал Олександра Сирського

"Українське сонце сходить за териконами на Донбасі": Сирський звернувся до українців у 10 річницю початку АТО

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що рівно 10 років тому, 14 квітня 2014 року, на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони розпочалася Антитерористична операція.

У своєму Telegram-каналі головком наголосив, що оголошення Антитерористичної операції — стало реакцією на захоплення Слов’янська спецпідрозділом Федеральної служби безпеки Росії на чолі з міжнародним злочинцем, за наказом очільника Кремля Володимира Путіна.

"З честю виконував обов’язки і начальника штабу Антитерористичної операції, і заступника керівника Антитерористичної операції, і керівника Антитерористичної операції. Щиро дякую кожному українському захиснику і захисниці, які тоді, навесні 2014 року, стали до лав підрозділів Сил безпеки і оборони України, щоб захистити нашу Батьківщину від російських терористів та агресорів, які принесли на нашу землю страждання і смерть. Дякую кожному, хто захищав і захищає незалежність України", — зазначив Сирський.

Він додав, що цього дня українці повинні згадати і пом’янути усіх захисників і захисниць, які поклали свої життя за свободу нашої держави у протистоянні російській навалі. 

"Боротьба триває. Усі хто брав участь у Антитерористичній операції дуже добре засвоїли, що українське сонце сходить за териконами на Донбасі! Ми робимо все, щоб звільнити нашу землю. Ми переможемо! Слава Україні!" — резюмував Сирський.

Антитерористична операція в Україні

Російська Федерація з лютого 2014 почала неоголошену війну проти України та мала військову перевагу. Керівництво РФ на дипломатичному рівні не визнавало і не визнає досі зовнішньої військової агресії Росії щодо України.

З початку березня 2014 року почалися проросійські виступи на Півдні та Сході України, керовані з Росії. Так, 1 березня 2014 року президент Росії Володимир Путін отримав офіційний дозвіл у Ради Безпеки Російської Федерації на використання військ на території України.

16 березня 2014 року Росія провела невизнаний у світі референдум в Криму в умовах військової окупації півострова. 18 березня 2014 року було здійснено його анексію. На початку квітня проросійські сили перейшли до більш активних дій, почастішали напади на українських активістів, збільшилася кількість постраждалих серед них.

12 квітня 2014 року російський диверсійний загін на чолі з Ігорем Гіркіним взяв під контроль Слов'янськ, Краматорськ, Лиман, Дружківку, Костянтинівку, Бахмут. Вже 13 квітня РНБО оголосила Антитерористичну операцію. Зоною проведення антитерористичної операції було охоплено Донецьку і Луганську області, а також Ізюмський район та м. Ізюм Харківської області.

Переломним моментом став кінець серпня 2014 року, коли Росія ввела регулярні війська на територію України, зупинивши наступ на Донецьк. Під Іловайськом сили АТО потрапляють в оточення, при виході з якого росіяни практично впритул розстрілюють українські колони. За офіційними даними тоді загинуло 366 українських бійців, ще 158 вважаються зниклими безвісти.

5 вересня в Мінську були підписані перші Мінські угоди в рамках Тристоронньої контактної групи, після чого війна на Донбасі перейшла в режим позиційного протистояння, хоча військові дії продовжувалися.

Нагадаємо, днями головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що обстановка на Східному фронті останніми днями суттєво загострилася. Це пов'язано зі значною активізацією наступальних дій рашистів після проведення у Росії президентських виборів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.04.2024 10:15