Фото: Telegram-канал Михайла Федорова

Українські аналоги дронів "Ланцет" пройшли перші випробування, — Федоров

Віце-прем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що українські дрони-камікадзе, які є аналогами "Ланцетів" пройшли перші випробування. 

Зокрема, в інтерв'ю на каналі "Дія" у YouTube посадовець розповів, що українські аналоги "Ланцетів" після попередніх випробувань готуються до перших бойових випробувань. 

"Ми тестували вироби по типу "Ланцет" і два — пройшли його успішно. Була погана погода — дощ, сніг, вітер. І в цих умовах, коли камера просто заліплюється від снігу, два потрапили в ціль. Один не злетів, бо не хотіли втрачати борт, а четвертий — не зміг, бо постійна проблема якась була з камерою. Тобто  в таких умовах два вироби пройшли випробування", — зазначив Федоров.

Федоров зазначив, що безпілотники, які успішно пройшли тестування, підуть у серійне виробництво. На його думку, протягом кількох місяців можливо буде організувати виробництво близько 100 таких безпілотників на місяць.

Також міністр цифрової трансформації розповів і про основні характеристики та переваги українських дронів. Він наголосив, що "Ланцет" збільшує дистанцію враження техніки — він працює на 30-40 кілометрів, тоді як FPV-дрони працюють на 10-20 кілометрів. До того ж дані безпілотники можуть працювати вдень, тому що великі квадрокоптери можуть працювати тільки під прикриттям ночі.

За словами Федорова, українські БпЛА також можуть захоплювати цілі, що дозволяє в останні 300-500 метрів перед враженням цілі наводитись на неї без прямого звʼязку з дроном. Наразі українські аналоги "Ланцетів" очікує тестування вже безпосередньо на полі бою.

"Це технологічний продукт, тому не можна було запустити його відразу, потрібно було запустити ринок… і от зараз ми маємо результат. З'явиться два-три продукти на ринку, які між собою конкурують, через рік таких компаній буде десяток", — зазначив віце-премʼєр.

Нагадаємо, раніше Федоров заявляв, що Україна наздогнала Росію за кількістю безпілотників-камікадзе дальнього радіуса дії. Федоров наголошував, що виробництво безпілотників дальнього радіуса дії обмежується тільки фінансуванням. Але виробництво продовжує масштабуватися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 18.02.2024 17:59