Фото: НБУ

Українські банки планують знизити ставки за депозитами населення: названо ймовірні терміни

Цього року більшість українських банків хоче знизити вартість всіх депозитів. Це може відбутися у січні-березні 2024 року.

Про це свідчать дані опитування про банківське фондування, яке було проведене Національним банком України.

"Опитування банків у ІV кварталі 2023 року вчергове засвідчило тенденцію до зростання обсягів коштів клієнтів. Як і попереднього кварталу, більшою мірою зростали зобов’язання перед населенням, ніж перед бізнесом. Наприкінці року зросли також обсяги оптового фондування", — наголосили у НБУ.

Зазначається, що середня вартість фондування в цілому, за оцінками банків, знижується два квартали поспіль. Майже дві третини респондентів повідомили, що вартість коштів бізнесу зменшилася. Водночас ціна депозитів населення й гуртових залучень помітно не змінилася впродовж кварталу.

"У січні  березні більшість банків очікує зниження вартості всіх депозитів. На здешевлення коштів корпорацій очікують 69% респондентів, а коштів населення  50%. Ціна оптового фондування, за прогнозами банків, не зміниться", — зауважили у Нацбанку.

фондування банків

Інфографіка: НБУ

Також упродовж 2023 року, за оцінками банків, частка фондування у валюті знижувалася. Такі самі очікування у більш ніж половини опитаних і на I квартал.

Наприкінці року також зросли обсяги гуртового фондування. Два квартали поспіль банки зазначають про зниження вартості пасивів, переважно завдяки здешевленню депозитів корпорацій.

Разом з тим у IV кварталі вартість коштів населення й гуртового фондування помітно не змінилася. У перші три місяці 2024 року фінустанови очікують зниження ціни запозичень як від бізнесу, так і від населення, водночас обсяги фондування принципово не змінюватимуться.

Частка зобов'язань в іноземній валюті зменшилася. Очікують, що така ж тенденція триватиме й у перші три місяці нинішнього року. Обсяг капіталу за останні 12 місяців зріс у більшості банків. Водночас опитані не очікують його збільшення в майбутньому. Окрім того, вперше від початку 2021 року вартість капіталу знизилася. Банки прогнозують такий тренд і надалі.

Нагадаємо, Національний банк України покращив прогноз інфляції на 2024 рік. Очікується, що індекс споживчих цін у 2024 році знизиться з 9,8% до 8,6%. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 30.01.2024 12:46