Фото: Національний антарктичний науковий центр

Українські полярники показали фото рідкісного явища над Антарктидою

Українські вчені на станції "Академік Вернадський" 29 вересня зафіксували досить рідкісне явище для Антарктиди. Йдеться про ясне нічне небо, що дозволило полярникам побачити великий та яскравий Місяць.

Як повідомляє прес-служба Національного антарктичного наукового центру, такі явища тут є великою рідкістю, адже погода в регіоні переважно хмарна, з частими опадами та сильними вітрами.

"Вечір неділі — чудовий час, щоб помилуватися неймовірними нічними пейзажами Антарктики", — наголосили полярники.

За словами дослідників, найкрасивіші ночі над Антарктидою, коли небо над "Вернадським" не затягнуте хмарами, що буває досить рідко, але в такі моменти полярники можуть спостерігати величезний яскравий Місяць.

Що відомо про антарктичну станцію "Академік Вернадський"

Станція була заснована у 1947 році як британська станція під назвою "Фарадей", а у 1954 була перенесена на острів Галіндез. Вже у лютому 1996 року була передана Великою Британією Україні та перейменована на честь видатного українського вченого, академіка Володимира Вернадського, який був першим президентом Національної академії наук України.

З 2022 року в складі XVII експедиції працює 14 осіб, дозвіллям на станції є книги та спорт. Також є музей з фотографії експедицій, музичними та альпіністськими інструментами, валютами різними держав. На станції вчені досліджують флору та фауну, а також клімат і глобальне потепління.

Зокрема, метою державної цільової науково-технічної програми проведення досліджень в Антарктиці є забезпечення проведення фундаментальних та прикладних наукових досліджень, ефективного функціонування антарктичної станції, виконання нашою державою міжнародних зобов'язань відповідно до Договору про Антарктику та науково обґрунтованої оцінки перспектив освоєння біологічного та мінерально-ресурсного потенціалу регіону.

Нагадаємо, у жовтні жителі Південної півкулі Землі зможуть побачити дивовижне астрономічне явище — кільцеве сонячне затемнення. В Україні та Європі його не буде видно, але трансляцію затемнення можна буде переглянути на YouTube.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 03.10.2024 01:04