Сонячне затемнення. Фото: Unsplash

Цього тижня відбудеться кільцеве сонячне затемнення: чи побачать українці унікальне явище

Жителі Південної півкулі у жовтні зможуть побачити дивовижне астрономічне явище — кільцеве сонячне затемнення. В Україні та Європі його не буде видно, але трансляцію затемнення можна буде переглянути на YouTube.

Про це пише Space.

Явище, яке також має назву "вогняне кільце", відбудеться 2 жовтня 2024 року. Під час цієї події Місяць не повністю закриває Сонце, тому він залишає яскравий круг.

Швидкість руху тіні Місяця по поверхні Землі відрізнятиметься залежно від місця спостереження. Наприклад, на початку шляху тінь Місяця рухатиметься зі швидкістю близько 8,55 мільйона кілометрів за годину у центральній частині Тихого океану, на Південь від Гаваїв. Проте в інших регіонах швидкість значно зменшиться. Найповільніше тінь рухатиметься в точці на північний Захід від острова Пасхи. У цьому місці "вогняне кільце" буде видно найдовше — сім хвилин 25 секунд.

За даними журналістів, затемнення почнеться на світанку, коли Сонце тільки підійматиметься над горизонтом. Пік припаде на середину дня, а завершиться це астрономічне явище ближче до заходу Сонця.

Варто зазначити, що під час кільцевого сонячного затемнення небезпечно дивитися прямо на сонце без окулярів, призначених для спостереження за ним. 

Нагадаємо, нещодавно вчені виявили планету, яка схожа на Землю, але, імовірно, буде поглинена зіркою. Астрономічний об'єкт розташований у Чумацькому Шляху. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 30.09.2024 16:49