Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Дуже схожа на Землю: вчені виявили нову планету

Вчені виявили планету, яка схожа на Землю, але, імовірно, вона буде поглинена зіркою. Астрономічний об'єкт розташований у Чумацькому Шляху. 

Про це повідомляє видання Science Alert, посилаючись на дослідження, яке було опубліковано в Nature Astronomy.

Планета обертається навколо своєї зірки на відстані, яка приблизно вдвічі більша за відстань від Землі до Сонця. Ця зірка є "білим карликом". Це означає, що будь-яке життя, яке могло бути на цій планеті, було, імовірно, знищено до або під час передсмертних мук червоного гіганта, яким раніше було це світило.

Дослідження, здійснене під керівництвом астронома Кемінга Чжана з Каліфорнійського університету, дає можливість зазирнути у майбутнє Сонячної системи та нашої планети. Дізнатися, що буде, коли Сонце завершить свою еволюцію у вигляді "білого карлика".

Вчений пояснює, що такі зірки, як Сонце, перетворюються на "білих карликів" після смерті: у них закінчується водневе паливо для злиття в їх ядрах, і вони стають менш стабільними, роздуваючись до величезних розмірів. Це фаза червоного гіганта. Згодом планета повністю викине зовнішній матеріал, а ядро ​​зруйнується під дією сили тяжіння, утворивши щільний об’єкт, яскраве світло якого не буде створено в результаті термоядерного синтезу, а від залишкового тепла в процесі колапсу. Це гаряче ядро ​​є "білим карликом", і йому знадобляться трильйони років, щоб охолонути до повної темряви.

Що трапиться із Землею, наразі невідомо. Ймовірно, що її буде знищено, але відкриття планети, що обертається навколо "білого карлика", свідчить про те, що можливе і її виживання.

"Моделі наразі розходяться в думках щодо того, чи зможе Земля уникнути поглинання, тому що ми не знаємо достатньо точно швидкість втрати маси червоного гіганта. Таким чином, наше відкриття свідчить про те, що деякі моделі, які прогнозують проти виживання Землі, можуть бути надто песимістичними", — зазначив астроном.

Чжан пояснив, що, коли Сонце стане червоним гігантом, придатна для життя зона переміститься навколо орбіти Юпітера і Сатурна, і багато з цих супутників стануть планетами-океанами.

"Я думаю, що в такому випадку людство могло б мігрувати туди", — припустив вчений.

Нагадаємо, за даними CBS News, з 29 вересня цього року навколо Землі почне обертатися "другий Місяць". Йдеться про астероїд діаметром 10 метрів, який буде захоплений гравітацією нашої планети впродовж 56 днів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 26.09.2024 21:24