Скріншот із відео

Українські полярники показали "перламутрові хмари": вражаюче явище

Члени 29-ї експедиції на антарктичну станцію "Академік Вернадський" зафіксували рідкісне явище на Антарктиді — "перламутрові хмари".

Відео із вражаючим явищем опублікував Національний антарктичний науковий центр.

За словами полярників, в Антарктиці "перламутрові хмари" можна спостерігати буквально кілька разів за рік експедиції, переважно саме взимку.

Як пояснюють науковці, на відміну від більшості хмар, пурпурові утворюються не в нижньому "вологому" шарі атмосфери, а в наступному — "сухій" стратосфері. Рідкісне явище виникає тоді, коли сильний потік повітря разом із вологою натикається на високий гірський хребет, огинає його верхівку та падає вниз. Таким чином хвиля заносить вологу в нижню частину стратосфери — на висоту від 15 до 30 кілометрів.

"Коли потік потрапляє у стратосферу, там мають бути аномально низькі температури — близько -85°С, щоб волога перетворилася на кристалики льоду. Цей процес має підсвічуватися Сонцем, яке на кілька градусів нижче за горизонт, тобто сходить чи сідає", — пояснили вчені.

Експедитори зауважили, що в таких умовах світло відбивається від кристаликів льоду в хмарах та викликає оптичний ефект іризації. При цьому хмари набувають характерного забарвлення, що нагадує перламутр. Коли сонце піднімається вище, то на тлі розсіяного світла вони майже не видно. Також явище має власну наукову назву — крижані полярні стратосферні хмари, оскільки переважно виникають у полярних регіонах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на станції "Академік Вернадський" українські полярники мають можливість спостерігати білі ночі. В Антарктиці нині пізня весна та дуже довгий світловий день — він становить понад 19 годин. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 16.08.2024 02:27