Вантажівки в черзі на українсько-польському кордоні. Фото: Міністерство інфраструктури України

Українські водії погодилися припинити голодування після домовленостей з польськими перевізниками

Українські водії, які перебувають у блокаді на кордоні Польщі у пункті пропуску "Краківець — Корчова", погодилися призупинити голодування. Це сталося після розмови з тамтешніми перевізниками.

Про це пише "Європейська правда".

Зазначається, що після оголошення майже двома сотнями українських водіїв про голодування до них приїхав консул генерального консульства України в Любліні Василь Йордан. Разом обрали двох водіїв, щоб поїхати до польських протестувальників.

Сторони домовилися про те, що через пункт пропуску будуть проїжджати сім авто на годину, а гуманітарні та військові вантажі рухатимуться поза чергою.

"Українські водії після цього вирішили припинити голодування, але готові оголосити його знову, якщо польська сторона порушить домовленості до неділі, 3 грудня", — пише видання.

Зазначимо, що через блокування польськими перевізниками кордону з Україною у черзі на чотирьох пунктах пропуску застрягли понад дві тисячі вантажівок. Йдеться про "Ягодин — Дорогуськ", "Краківець — Корчова", "Рава-Руська — Гребене" та "Шегині — Медика".

Блокада польських перевізників пунктів пропуску з Україною

Польські перевізники з 6 листопада загальмували рух вантажівок через пункти пропуску "Корчова — Краківець", "Гребенне — Рава-Руська" та "Дорогуськ — Ягодин". Поляки вимагають повернення дозволів на вантажоперевезення в межах ЄС для українських транспортних компаній, тобто скасування так званого транспортного безвізу, який впровадили в червні 2022 року.

З 23 листопада поляки також почали блокувати вантажівки в пункті пропуску "Медика — Шегині". Через такі дії польської сторони Україна зіткнулася з проблемою постачання пального. До того ж в уряді України кажуть,  що блокування руху вантажівок через кордони знижує рівень продовольчого експорту.

Нагадаємо, напередодні з'явилися інформація, що польські протестувальники можуть заблокувати ще два пункти пропуску на кордоні: йдеться про "Устилуг — Зосин" і "Нижанковичі — Мальховіце".

Раніше повідомлялось, що у Польщі домовилися про кроки для часткового зняття блокади кордону. Міністр інфраструктури Алвін Гаядхур зустрівся з польськими перевізниками, які блокують чотири пункти перетину кордону з Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.12.2023 21:51