На фото: комплекс ППО Skynex. Джерело: Rheinmetall

Українські зенітники показали роботу новітнього комплексу ППО Skynex (відео)

Воїни підрозділу протиповітряної оборони Збройних сил України виконали практичні стрільби на новітньому німецькому зенітному артилерійському комплексі Skynex. Ці установки передусім призначені для захисту важливих стаціонарних військових об’єктів та, зокрема, критичної інфраструктури.

Про це повідомляє прес-служба повітряного командування "Захід" Повітряних сил ЗСУ. Зазначається, що Берлін надав Києву ці комплекси в межах своєї військової допомоги.

Так, на оприлюдненому відео показали процес підготовки зенітно-артилерійського комплексу Skynex до стрільб. Також можна побачити, як військовослужбовці споряджають 35-мм боєприпасами гарматну установку, працюють за пультом управління та фіксують на оптичну систему комплексу ураження повітряної цілі.

Військові наголошують, що головна задача цієї зброї — це об’єктова протиповітряна оборона. Зокрема, у серпні офіційно стало відомо, що комплекси Skynex уже захищають український повітряний простір. Про це стало відомо з кадрів офіційного відео до дня ПС ЗСУ, на яких було видно цю систему. Безпосередня передача систем були здійснена в межах пакета військової допомоги від уряду Німеччини, який Україна отримала у січні цього року.

Що відомо про Skynex

Комплекс Skynex розроблений німецькою Rheinmetall Air Defence у 2021 році. Батарея системи складається з чотирьох 35-мм гарматних установок, поста управління та радіолокаційної станції, яка виконує першочергове виявлення повітряних цілей для наведення гармат. Skynex має ефективну дальність ураження 4000 метрів та скорострільність 1000 пострілів за хвилину.

Відомо, що ця зенітна установка використовує програмовані 35-мм боєприпаси програмованого підриву AHEAD. Ці боєприпаси не підпадають під дію електронних засобів протидії під час пострілу. Вони розроблені компанією Rheinmetall та є значно дешевшими у порівнянні з системами ППО, які використовують керовані ракети. Так, знищення цілі за допомогою Skynex може коштувати близько чотирьох тисяч євро, тоді як ціна за ракету для IRIS-T становить від 300 до 500 тисяч євро. 

Нагадаємо, раніше очільник Міністерства закордонних справ Італії Антоніо Таяні повідомляв, що незабаром його країна відправить до України другу батарею зенітного ракетного комплексу Samp-T. За його словами, Рим продовжує надавати Києву беззастережну допомогу у військовій, цивільній та фінансовій галузях. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.09.2024 12:48