Фото: Pixabay

Українським вчителям обіцяють підвищення зарплати: на скільки і коли чекати

Наступного року українським вчителям двічі підвищать заробітні плати. У бюджеті передбачили на це кошти, зокрема у межах освітньої субвенції.

Про це повідомив міністр освіти та науки України Оксен Лісовий. Він наголосив, що цю субвенцію збільшили на 15,5 мільярда гривень. Більшість коштів і скерують на оплату праці педагогів.

Підвищення зарплати вчителям: коли очікувати

Лісовий запевнив, що уряд планує підвищити зарплату вчителям у два етапи:

  • І — на 10% з січня;
  • ІІ — на 12,6% з квітня.

Водночас міністр наголосив, що наразі оборона — пріоритет держави. 

"Ми розуміємо, що були зменшені певні виплати, але важливо те, що вони відновлюються і повертаються", — заявив Лісовий.

Очільник МОН додав, що такі підвищення та відповідні суми ще далекі від тієї гідної зарплати, яку повинен отримувати вчитель.

Скільки заробляють вчителі в Україні

Лісовий розповів, що середня зарплата вчителя залежить від категорійності, навантаження, стажу тощо. У середньому вчитель отримує близько 13 тисяч гривень. Мінімальна залежить від навантаження — може бути дев'ять тисяч гривень.

За словами міністра, після підвищення середня зарплата вчителя з січня становитиме 14 тисяч гривень, з квітня — близько 16 тисяч.

Нагадаємо, влада має намір переглянути встановлення зарплат для чиновників. Їх планують визначати на підставі класифікації посад. Уряд вже ухвалив проект постанови "Про підготовку до запровадження умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році".

Додамо, за прогнозом Міністерства економіки, номінальна середньомісячна зарплата українців у 2024 році зросте з 18 118 до 21 852 гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 06.12.2023 23:41