Фото: Офіс президента

У Зеленського пояснили, чому Україну не влаштує участь представників МЗС Китаю, Індії чи інших країн на Саміті миру

Наразі Україна наполягає на присутності на Глобальному саміті миру саме лідерів держав, а не представників Міністерств закордонних справ. Це важливо для нашої держави.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква в інтерв'ю "Ми — Україна".

За його словами, Україну не влаштує участь представників МЗС Китаю, Індії чи інших країн на Саміті миру. Там мають бути присутні саме лідери держав. І саме на цю тему наразі проводиться низка перемовин, результати яких, як очікують в ОП, будуть позитивними для України.

"Ті країни, які ви назвали (США, Китай, Індія) дійсно визначаються зі своєю позицією. Ми обговорювали питання участі лідера КНР, так само ведеться діалог з Індією та іншими державами Глобального Півдня. Нам важлива участь Південної Африки, Саудівської Аравії, важлива участь представників Латинського континенту. Працюємо, і, думаю, ми отримаємо участь цих лідерів у Саміті", — наголосив Жовква.

Він також зауважив, що українська сторона поки не розголошуватиме кількість країн, які візьмуть участь у першому Глобальному саміті миру у Швейцарії.

"Безумовно ті країни, які ще визначаються зі своєю позицією, будуть зазнавати впливу агресора. Тому не оприлюднюємо цифри. Але повірте, вони на сьогодні вже досить серйозні, і це після більше як тиждень, як офіційні запрошення були надіслані 168 країнам — потенційним учасницям", — сказав Жовква.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у швейцарському Бюргенштоку. На нього Швейцарія запросила понад 160 країн і міжнародних організацій, але не Росію.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що на Глобальному саміті миру Україна планує зосередитись на трьох головних питаннях. Зокрема, лідери говоритимуть про ядерну безпеку та енергетику.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 11.05.2024 23:30