Фото: Офіс президента України

Що обговорюватимуть на Саміті миру у Швейцарії: Зеленський озвучив головні теми

Країни-учасниці Саміту миру у Швейцарії розглядатимуть низку основних питань, які стосуються війни в Україні. Пріоритетним завданням стане повернення українських полонених з російської неволі.

Таку заяву зробив президент Володимир Зеленський під час спільної прес-конференції з главою Європейського парламенту Робертою Мецолою у Києві.

Глава держави наголосив, що одним з ключових питань саміту буде можливість повернення полонених у форматі "всіх на всіх", і йдеться не лише про військових, а й цивільних українців, яких незаконно утримує РФ. Також країни-учасниці розглянуть питання ядерної та продовольчої безпеки.

"Ми зможемо зробити перші кроки щодо аспекту обміну "всіх на всіх", у поверненні наших дітей додому, депортованих українців. І важливий момент ядерної безпеки та продовольчої безпеки", — зазначив Зеленський.

За словами українського лідера, ті держави, які хочуть миру, будуть присутні на саміті у Швейцарії. Зеленський також підкреслив, що главу Кремля Володимира Путіна необхідно "поставити на місце", адже він не збирається зупинятися в Україні.

"Як ми можемо це зробити? На полі бою цього замало. Росія — велика територія. Вони будуть тиснути на своїх людей, хочуть ті воювати чи не хочуть", — резюмував Володимир Зеленський.

Глобальний саміт миру відбудеться 15-16 червня у швейцарському Бюргенштоку. На нього Швейцарія запросила понад 160 країн і міжнародних організацій, але не Росію.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що на Глобальному саміті миру Україна планує зосередитись на трьох головних питаннях. Ця представницька зустріч відбудеться вже 15-16 червня.

Нагадаємо, що 16 січня президенти України та Польщі Володимир Зеленський і Анджей Дуда зустрілися в кулуарах Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Вони відвідали виставку про воєнні злочини Росії, яку відкрили в Українському домі.

Своєю чергою Китай ініціює міжнародну мирну конференцію щодо війни між Російською Федерацією та Україною, в якій сторони повинні брати участь "на рівних". На ній повинно розглядатись справедливе обговорення всіх мирних планів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.05.2024 17:52