Фото: Офіс президента

Коли відбудеться Глобальний саміт миру у Швейцарії: Зеленський назвав точну дату

Президент Володимир Зеленський повідомив, що згідно з домовленостями перший Саміт миру відбудеться 15-16 червня у Бюргенштоку, поблизу міста Люцерн. До участі запрошені та очікуються глави держав та урядів з усіх континентів.

Відповідне повідомлення Зеленський опублікував у своїй соцмережі X. Президент зазначив, що ця дата була погоджена із президенткою Швейцарії Віолою Амхерд.

"Саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення всеосяжного, справедливого й тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права. Усі держави, запрошені на саміт, продемонстрували свою відданість цим принципам", — написав глава держави.

Зеленський висловив упевненість, що кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України. 

"Ідеться про глобальну роль кожної країни, а також про справжню повагу до міжнародного права та мирного співіснування в усьому світі", — додав президент України.

Український лідер також підкреслив, що ці спільні правила, закріплені в Статуті ООН, захищають усі країни від нападу та насильства. 

"Отже, наш спільний глобальний обов’язок — захищати їх реальними діями, а не лише словами. Саме про це йтиметься на першому Саміті миру у Швейцарії", — резюмував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, недавно Зеленський заявив, що представницький Глобальний саміт миру здатен розв’язати питання, які перед ним поставлені. На ньому Україна хоче спочатку узгодити без Росії документ за всіма найактуальнішими пунктами.

Раніше українська розвідка дізналася про план Росії з перешкоджання Глобальному саміту миру у Швейцарії, який запланували на середину червня.

Також стало відомо, що президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден може взяти участь у конференції з питань миру в Україні. Її запланували у Швейцарії приблизно на середину червня.

Своєю чергою глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що сідати за стіл переговорів з Російською Федерацією немає сенсу, адже від країни-агресора не можна буде домогтися сумлінних дій. Водночас у Глобальному саміту миру беруть участь держави, які поділяють схожі принципи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 02.05.2024 11:33