Фото: Pixabay

Умови надання відпусток в Україні можуть змінитися: що відомо

Народні депутати ухвалили у першому читанні законопроект, який передбачає зміну умов надання відпусток. Його метою є уточнення та осучаснення окремих норм законодавства, що регулюють питання надання та використання відпусток.

Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції "Голос" Ярослав Железняк. Законопроект №8313 за основу підтримали 233 народних депутатів.

Документом пропонується встановити, що порядок та умови надання відпусток для підготовки та участі в спортивних змаганнях регулюються трудовим та/або колективним договором.

До того ж проект закону передбачає надання відпустки при народженні дитини в чітко визначений термін — не пізніше трьох місяців з дня народження дитини. Батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, така відпустка надається після отримання відповідного рішення суду.

Особам, які потребують відпустку за сімейними обставинами та з інших причин, документом пропонується збільшити її з 15 до 30 календарних днів на рік без збереження зарплати.

У разі призову працівника на військову службу під час мобілізації йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки у строк до його увільнення на час військової служби від займаної посади (виконання обов’язків).

Документом передбачено й те, що під час дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв'язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури, до виконання робіт, виробництва товарів оборонного призначення або до виконання мобілізаційного завдання (замовлення).

Нагадаємо, у квітні Кабінет міністрів змінив порядок для роботодавців бронювання військовозобов’язаних. Нові правила діятимуть на час воєнного стану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.05.2023 04:32