Фото: скріншот

Уночі в Ірані пролунали потужні вибухи і стався землетрус: що відомо

У ніч із 28 на 29 січня в Ірані пролунала серія вибухів. Країна зазнала нападу нібито з використанням безпілотників.

Про це повідомили в Міноборони Ірану.

За даними місцевих ЗМІ та різних Telegram-каналів, удари в країні зафіксовані в низці регіонів. Постраждали близько 14 промислових та військових об'єктів.

Серед них — нафтопереробний завод, військові бази та частини, завод з виготовлення зброї, завод з виготовлення безпілотників. Зокрема відомо, що було завдано ударів по п’яти заводах, які виробляють ракети та БпЛА.

Після одного з вибухів у місті Хой на північному заході Ірану стався землетрус із магнітудою 5,9 за шкалою Ріхтера. Є загиблі. Соцмережі пишуть, що там розташовано підприємство з виготовлення моторних олив.

Країна підняла в небо бойову авіацію, в армії підвищена бойова готовність. У Сирії біля кордону з Іраком працюють американські розвідувальні літаки.

Іранська опозиція закликає мешканців скасувати усі свої авіарейси. Є велика ймовірність, що Корпус вартових ісламської революції може почати збивати цивільні літаки.

У причетності до атаки військових підприємств іранські чиновники звинуватили Ізраїль. Видання Al Arabiya пише, що Єрусалим розпочав спеціальну військову операцію всередині Ірану. Жодне інше ЗМІ про це не повідомляє. Офіційний Ізраїль цього не підтверджує.

На вулиці багатьох іранських міст вийшли протестувальники з гаслами: "Смерть диктатору! Смерть Хаменеї", зафіксовані сутички з правоохоронцями. Люди, які протестують, намагаються захопити адмінбудинки.

Станом на ранок 29 січня в країні фіксуються проблеми зі зв’язком та інтернетом.

Нагадаємо, у п’ятницю, 27 січня, озброєний чоловік скоїв напад на посольство Азербайджану в Ірані. Нападник поранив двох охоронців та застрелив начальника служби безпеки.

Війна, 29.01.2023 07:27