Віктор Орбан. Джерело: ТСН

Уряд Орбана відмовився зустрітися з сенаторами США, які приїхали у Будапешт

У неділю, 18 лютого, двопартійна делегація американських сенаторів прибула з офіційним візитом до столиці Угорщини Будапешту. Представники делегації мали намір закликати угорський уряд негайно схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО, проте урядовці відмовилися зустрічатися з сенаторами.

Про це повідомляє видання The Washington Post.

Американські сенатори обурені тим, що жоден член уряду Угорщини не прийняв запрошення зустрітися з делегацією.

"Зі вступом Швеції до НАТО Угорщина і ваш прем'єр-міністр зроблять велику послугу волелюбним народам світу", сказав сенатор-республіканець Том Тілліс під час прес-конференції в посольстві США у Будапешті.

За словами сенаторки-демократа Джина Шахін, той факт, що жоден член угорського уряду не прийняв запрошення зустрітися з делегацією, її "розчаровує", але вона "налаштована оптимістично" і сподівається, що питання про вступ Швеції буде подано на ратифікацію, коли угорські законодавці знову зберуться на засідання 26 лютого.

Сенатор-Демократ Кріс Мерфі зауважив, що відмова уряду Орбана зустрітися з делегацією є "дивною і викликає занепокоєння".

"Ми є досить мудрими в політиці, щоб розуміти, що якщо прем'єр-міністр Орбан захоче, щоб це сталося, тоді парламент зможе рухатися вперед", сказав він.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Угорщини Петро Сійярто сказав у п'ятницю, що вітає візит сенаторів, але заявив, що не варто намагатися чинити на них тиск, оскільки Угорщина є суверенною країною.

"Ми радіємо, що вони (американська делегація, ред.) приїжджають сюди, тому що самі бачать, що все, що вони читають про Угорщину в ліберальних американських ЗМІ, — це нахабна брехня", — сказав Сійярто.

Додамо, що наразі Угорщина це єдина з 31 країни-членів НАТО, яка не ратифікувала заявку Швеції. 

Нагадаємо, Угорщина відкинула нові санкції проти Росії. Офіційного пояснення такого кроку немає, однак імовірно, це через наявність у списку китайських компаній.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.02.2024 09:28