Фото: Генштаб ЗСУ

Уряд ухвалив рішення щодо студентів, які відмовляються проходити базовий військовий вишкіл

Порядок проведення базового загальновійськового вишколу передбачає відрахування студентів з вищих навчальних закладів за відмову від його проходження.

Про це свідчить постанова уряду від 21 червня 2024 року №734.

У документі йдеться, що такий вишкіл проводять у закладах вищої освіти усіх форм власності. Базову підготовку включено до освітніх програм як окрему навчальну дисципліну, яка складається з двох частин: практичної та теоретичної. Відомо, що перед направленням для проходження практичної частини базової підготовки здобувачі вищої освіти проходять медичний огляд у порядку, який визначено Міністерством оборони.

У випадку, якщо здобувач освіти чоловічої статі, якого було визнано придатним до військової служби, відмовляється від проходження базового військового вишколу, його можуть відрахувати із закладу освіти. 

"Базова підготовка проводиться з метою здобуття громадянами України військово-облікової спеціальності, навичок і умінь, необхідних для виконання конституційного обов’язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України", — йдеться у повідомленні.

Від проходження базової підготовки звільняють громадян, які:

  • визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби;
  • до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах; проходили військову службу;
  • мають сертифікат про проходження базової підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності.

Нагадаємо, у травні прес-служба Мінреінтеграції повідомляла, що деяким студентам-чоловікам можуть дозволити не подавати свої військово-облікові документи до закладів освіти. Такий дозвіл може тривати до завершення воєнного стану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 26.06.2024 02:26