Усик побив "Циганського короля" в головному боксерському поєдинку року

У ніч на 19 травня у Саудівській Аравії завершився поєдинок за звання абсолютного чемпіона світу з боксу у надважкій вазі між Олександром Усиком та Тайсоном Ф'юрі. Українець переміг британця розділеним рішенням суддів.

Олександр Усик захистив свої пояси WBA, WBO, IBF, IBO та виборов WBC, яким володіє британець.

"Дуже вдячний своїй команді, дякую своєму Богу. Дякую, Туркі, це велика можливість для мене. Для моєї сім’ї, для моєї країни. Слава Україні! Це суперкрутий день. Тайсоне, без тебе це було б неможливо. З 2008-го я планував це. Це не заради моєї перемоги. Це для мого Бога, моїх прихильників, моєї країни, українських солдатів, українських батьків, дітей. Хочу піти додому, хочу відпочити, розслабитися, хочу поїсти, поспати, поцілувати дружину", — сказав Олександр Усик після бою.

Деталі поєдинку

Бій проходив непросто для українського чемпіона. У шостому раунді удари британця ставали все сильнішими, однак у дев'ятому — Усик суттєво активізувався й відправив Ф'юрі у нокдаун. Коли відрахування закінчилося, раунд теж завершився. Як наслідок, поєдинок продовжився й боксери провели всі 12 раундів.

Переможця обирали за рішенням арбітрів. Ним розділеним рішенням суддів став українець:

  • 115-112 — на користь Усика;
  • 114-113 — на користь Ф'юрі;
  • 113-114 — на користь Усика.

До слова, це перша поразка 35-річного Ф'юрі у його кар'єрі. До того ж українець став першим абсолютним чемпіоном у гевівейті за 24 роки — з 1999 року. Він остаточно утвердився поруч із братами Кличками в боксерському пантеоні України. 2011 року Володимир Кличко замкнув на родині всі чемпіонські пояси, здолавши за рішенням суддів чемпіона за версією WBA Девіда Хея. Молодший з братів тоді вже контролював титули WBO, IBF та IBO, а на плечах Віталія Кличка — пояс WBC.

Скільки Усик і Ф'юрі заробили за бій

Спортсмени заробили 103 мільйони доларів на двох. При цьому гонорар нашого земляка є скромнішим у порівнянні з його суперником. Ф’юрі отримає за чемпіонський бій 69 мільйонів доларів, а Усик вдвічі менше — 34 мільйони.

Український чемпіон погодився на менші призові, зокрема, взявши з Ф'юрі обіцянку пожертвувати 1 млн фунтів одному з українських благодійних фондів.

Ф'юрі хоче реваншу

Тайсон Ф'юрі не погодився із поразкою й заявив, що вимагає реваншу. Українець прийняв виклик. Поєдинок планують провести в жовтні цьогоріч. Його переможець вже не носитиме титул абсолютного чемпіона. Міжнародна боксерська федерація (IBF) вирішила, що Усик протермінував обов'язковий захист чемпіонського поясу, тож цей титул українець втратить вже влітку.

Нагадаємо, що Олександр Усик перед виходом на ринг з'явився в образі гетьмана. Він вийшов на поєдинок під пісню Василя Жадана "Браття".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Спорт, 19.05.2024 02:37