Фото: Генштаб ЗСУ

В ISW пояснили, чому взяття Мар'їнки може стати ключовою ціллю "кадировців" у війні

Російські військові формування змагаються між собою заради прихильності до себе з боку Кремля. Повна окупація населеного пункту Мар'їнка, що на Донеччині, може стати серйозним інформаційним поштовхом для "кадировців".

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Російські джерела, мабуть, переорієнтують дискусію про покладання відповідальності за невеликі тактичні успіхи в районі Бахмута на наступальну операцію із захоплення Мар'їнки, невеликого, майже зрівняного із землею населеного пункту, де російські війська важко просувалися з початку повномасштабного вторгнення до України. 

Відомий російський блогер заявив, що у російському інформаційному просторі точаться суперечки у тому, хто отримав більший контроль над Мар'їнкою, як і раніше, що російські війська повністю захопили селище. Мілблогер, пов'язаний з "Вагнером", стверджував, що елементи 150-го і 20-ї мотострілецької дивізії (8-а загальновійськова армія, Південний військовий округ) і "Донецька Народна Республіка" ("ДНР") несуть основну відповідальність за успіхи у районі Мар'їнки. Мілблогер стверджував, що 100-а бригада ДНР, батальйон "Спарта", оперативно-тактичні бойові з'єднання "Каскад" і "Русич" також заслуговують на відзнаку за успіхи під Мар'їнкою.

Ці дискусії про відповідальність збігаються з повідомленнями про прибуття чеченських сил, щоб взяти на себе відповідальність за Донецький фронт та завершити захоплення Мар'їнки та інших населених пунктів у цьому районі. Ці дискусії, ймовірно, спрямовані на те, щоб підірвати здатність Кадирова використовувати будь-які наступні тактичні успіхи для підвищення свого авторитету та повторного використання своїх воєнізованих формувань як основну нерегулярну наступальну силу після кульмінації сил Вагнера та їх звільнення з лінії фронту. Багато нерегулярних формувань, насамперед сили "ДНР", наступали на Донецькому фронті й можуть бути обурені спробою Кадирова взяти він відповідальність за будь-який успіх після кількох місяців наступальних операцій на виснаження.

Ця дискусія навколо Мар'їнки також збігається з узгодженими нападками чеченських командирів на засновника групи "Вагнера" Євгена Пригожина, що викликало суперечки між чеченськими командирами та командирами "Вагнера" про те, які сили успішніше воювали в Україні.  Пригожин регулярно наголошував на відповідальності "Вагнера" за тактичні успіхи навколо Бахмута протягом усього наступу з метою захоплення міста, щоб виступати за збільшення постачань для його підрозділу та посилення впливу. 

Інші нерегулярні сили можуть намагатися відтворити цю інформаційну кампанію в Мар'їнці та інших місцях в Україні та, ймовірно, змагаються одна з одною за передбачувану прихильність Кремля. Захоплення Бахмута, попри відсутність оперативних переваг, дозволило Кремлю уявити російській публіці, нехай і тимчасово, перемогу Росії. Захоплення Мар'їнки, населеного пункту з довоєнним населенням у 10 тисяч осіб, яке не мало ні тактичного, ні оперативного значення, швидше за все, принесе Кремлю незначну інформаційну вигоду.

Нагадаємо, ватажок найманців ПВК "Вагнера" Євген Пригожин розповів про новий виток конфлікту з Міноборони Росії. Бойовик заявив, що шляхи відходу з Бахмута для його терористів замінували військові РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.06.2023 07:03