В 14 смертях в Великобританії запідозрили «російський слід»

10 БЕРЕЗНЯ 2018 09:14

Після отруєння колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Великобританії в парламенті цієї країни просять провести повторне розслідування відразу 14 загадкових випадків смерті на території Сполученого Королівства. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на The Guardian.

Ці смерті «не були сприйняті поліцією Великобританії як підозрілі, але, за повідомленнями, були ідентифіковані розвідкою США як потенційно пов'язані з російською владою», йдеться в депутатському зверненні.

Йдеться про загибель російського олігарха Бориса Березовського і його соратників, а також колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка і людей, пов'язаних з розкриттям обставин його отруєння.

Про російський слід у справі Литвиненка у Великобританії говориться вже давно і відкрито - на нього вказало проведене публічне розслідування.

А ось в інших 14 ситуаціях часто, незважаючи на деякі неоднозначні обставини загибелі, були встановлені самогубства або нещасні випадки. Тепер ці справи можуть переглянути.

Борис Березовський з початку 2000-х років був непримиренним опонентом Володимира Путіна, і з 2003 року постійно жив у Великобританії в статусі політичного біженця.

У Росії бізнесмен був заочно засуджений за шахрайство, на нього було заведено також ряд інших кримінальних справ, в тому числі, в 2012 році - за заклики до масових безладів і активному непокори владі.

У березні 2013 року Березовського знайшли повішеним у ванній. Вже через пару днів британська поліція оголосила, що це було самогубство. Однак обставини смерті олігарха до кінця не з'ясовані, і в 2014 році коронер, який проводив дізнання у цій справі, виніс відкритий вердикт, уклавши, що немає достатніх доказів ні для підтвердження суїциду, ні для встановлення вбивства.

Британський підприємець Худоба Янг вважався наближеним Бориса Березовського і, за інформацією Buzzfeed, допоміг тому вивести гроші в Сполучене Королівство.

У грудні 2014 року Янг випав з четвертого поверху з вікна квартири своєї подруги в центрі Лондона. У поліції визнали подію самогубством, але в цій історії не обійшлося без дивних обставин: в момент смерті Янга всі камери зовнішнього спостереження в окрузі були розгорнуті в іншу сторону, пише видання.

Як повідомляється, у торговців нерухомістю Роббі Кертіса і Пола Касла, які регулярно обідали з Березовським і Янгом в елітному ресторані Cipriani, в результаті серії невдалих угод з'явилися неприємності з «гангстерами, пов'язаними з російською мафією».

Втративши всі гроші, обидва бізнесмени в різний час кинулися під поїзд метро. Касл загинув в 2010-му, Кертіс - в 2012 році. Друзі Касла розповіли Buzzfeed, що російські мафіозі погрожували вбити його «повільно і болісно», якщо він не накладе на себе руки.

Колишній менеджер музичної групи Tears for Fears Джонні Елічаофф теж входив в так званий «клуб Cipriani». У 2014 році він стрибнув з даху торгового центру в Лондоні після невдалої нафтової угоди.

Грузинський підприємець Бадрі Патаркацишвілі в 1990-і роки займався бізнесом в Росії і був близьким діловим партнером Бориса Березовського.

У 2000-х російські правоохоронні органи завели на нього справу про шахрайство і домагалися його екстрадиції з Грузії, куди він поїхав. У 2008 році 52-річний Патаркацишвілі помер від серцевого нападу в своєму будинку в передмісті Лондона. За відомостями Buzzfeed, сталося це через два місяці після того, як бізнесмен повідомив Скотланд-Ярд про підготовку замаху на його життя.

Серед клієнтів юриста Стівена Кертіса були Борис Березовський і Михайло Ходорковський.

Кертіс, серед іншого, організував угоду між Романом Абрамовичем і Березовським в 2003 році, через яку мільярдери пізніше судилося в Великобританії.

У березні 2004 року приватний вертоліт Стівена Кертіса розбився поблизу аеропорту британського міста Борнмут.

Незадовго до цього юристу стали надходити телефонні погрози, а за тиждень до загибелі, пише Buzzfeed, він сказав своїй родині: «Якщо в найближчі тижні зі мною щось трапиться, це не буде нещасним випадком». Інший юрист Стівен Мосс теж брав участь в угоді між Абрамовичем і Березовським. Він помер незабаром після її здійснення від серцевого нападу в 46-річному віці.

Світ, 10.03.2018 09:14