В Афганістані жінкам заборонили самостійно подорожувати

29 ГРУДНЯ 2021 11:13

Таліби заборонили жінкам здійснювати самостійні подорожі на відстань понад 72 кілометри.  У такій подорожі жінку обовязково повинен супроводжувати чоловік або його родич. 

Речник Міністерства пропаганди доброчесності та запобігання пороку Мохаммад Садік Хакіф Махаджер повідомив CNN, що новий закон, який забороняє жінкам вирушати на далекі відстані покликаний захистити інтереси жінок.

З моменту захоплення влади в серпні таліби намагалися продемонструвати ліберальність у ставленні до жінок.  Таким чином Талібан намагався відновити заморожену іноземну допомогу. Але присутність жінок і дівчат у суспільному житті тривала не довго.  Нині багатьом дівчатам не дозволяють повертатися до середніх шкіл.  Ті, хто відновив навчання в університеті, відокремлені завісою від однолітків-чоловіків. Більшість жінок й досі не можуть повернутися до роботи, оскільки їм заборонено працювати.  У листопаді жінкам актрисам заборонили зніматися в телевізійних драмах, мильних операх та розважальних шоу, згідно з новими правилами для ЗМІ.  Серед директив, жінки-ведучі новин тепер повинні одягати в кадрі хустки.  Чоловіки на телебаченні теж повинні носити «належний одяг», хоча інструкції не визначають, які типи одягу вважаються «належними».  

Талібан також ліквідував Міністерство у справах жінок - ключовий орган у просуванні прав жінок в суспільстві.  За даними ООН, вони також скасували Закон про ліквідацію насильства щодо жінок, підписаний ще у 2009 році. 

Світ, 29.12.2021 11:13