В Італії за допомогою 3D-друку борються з коронавірусом. І в Україні теж

23 БЕРЕЗНЯ 2020 13:04

Коронавірус COVID-19 продовжує бушувати в Італії: за останніми даними, заразилося понад 59 тисяч осіб, понад 5 тисяч осіб загинули. Лікарі відчувають нестачу медичного обладнання, тому на допомогу прийшли можливості 3D-друку.

Лікарня на півночі Італії зіткнулася з дефіцитом клапанів для систем штучної вентиляції легенів, але ж ШВЛ - ключовий елемент в лікуванні людей з COVID-19, що мають важкі ускладнення дихальної системи і потребують госпіталізації.

Хлопці з стартапу 3D-друку Isinnova дізналися про це і вирішили допомогти медикам. Вони взяли зразок і вже через кілька годин повернулися з готовим прототипом.

Його протестували - і клапан виявився повністю робочим. Тоді виробництво пішло повним ходом. На виготовлення одного клапана необхідно 1 годину, а його вартість - близько 1 євро, що набагато дешевше оригінальних клапанів. Isinnova зв'язалася з іншою компанією, яка займається 3D-печаткою - і вже через добу лікарня отримала 100 нових клапанів.

Тепер стартап готовий безкоштовно забезпечувати клапанами лікарні в регіоні. Більш того, вони запатентували свій клапан. Ця ініціатива абсолютно некомерційна: патент залишиться у вільному доступі, і кожен бажаючий зможе зайнятися виготовленням клапаном.

Після цього представники Isinnova пішли далі і перетворили маску для сноркелинга (вид плавання під поверхнею води з маскою і дихальною трубкою і зазвичай з ластами) за допомогою надрукованого клапана в респіратор, (відео з You Tube).

Українці теж підхопили ідею італійців: компанія Revel Laboratory вирішила перевести всі свої 3D принтери на виробництво клапанів для ШВЛ. Вони вже зв'язалися з Isinnova для отримання технічних характеристик і 3D моделі необхідних клапанів. Однак виникла проблема.

«Все не так просто, як хотілося б. Клапани в Італії вирішили проблему тільки однієї лікарні, так як у них все апарати були однакові. В Україні на даний момент 30+ різних моделей ШВЛ з серійної розбивкою від 1995 до 2019 року випуску», - розповів співвласник компанії Давид Ставніцер.

Зараз інженери шукають вирішення цієї проблеми.

Технології, 23.03.2020 13:04