Фото: НБУ

У Нацбанку назвали суму рекордних міжнародних резервів України

Станом на 1 травня 2023 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 35,943 млрд доларів. Такий обсяг резервів є рекордним за останні 11 років

Про це повідомила прес-служба Національного банку.

Більший обсяг резервів було зафіксовано лише в серпні 2011 року. Загалом упродовж квітня 2023 року динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників, зокрема, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу.

"У квітні резерви зросли на 13% завдяки надходженням від міжнародних партнерів на тлі подальшого зниження обсягів чистого продажу валюти Національним банком та помірних боргових виплат країни в іноземній валюті", — йдеться у повідомленні.

На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло 5,852 млрд доларів. З них 2,7 млрд надійшло у межах нової програми МВФ; 1,65 млрд склала макрофінансова допомоги від ЄС; 1,25 млрд — від США через трастовий фонд Світового банку; 242,6 млн — від розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики.

В квітні уряд України виплатив за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті 446 млн дол. Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 107,4 млн дол. Також на динаміку резервів вплинули операції НБУ на валютному ринку України. У квітні регулятор продав на валютному ринку 1,374 млрд дол. та викупив до резервів 3,7 млн дол. 

"Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 4,7 місяця майбутнього імпорту", — повідомили в НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України впровадив суттєві зміни в Системі BankID НБУ. Йдеться про стандартизовані набори даних та диференційовані міжабонентські тарифи. Зазначається, що упровадження стандартизованих наборів даних сприяє посиленню захисту даних, що передаються через Систему BankID НБУ.

Зазначимо, напередодні повномасштабної війни Росії в Україні Нацбанк дозволив десяти банкам пошкоджувати банкноти, якщо не буде можливості вивозити їх з відділень. Це було зроблено, щоб гроші не потрапили до рук окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 04.05.2023 11:59