В обладнанні Huawei дійсно є «Бекдори»

03 ТРАВНЯ 2019 12:16

Компанія Huawei вже не перший місяць перебуває в центрі великого скандалу - влада США запевняють, що вона тісно співпрацює з владою Китаю і надає їм доступ до даних своїх користувачів.

Вважається, що виробник навмисно залишає в своєму мережевому обладнанні і домашніх маршрутизаторах лазівки для несанкціонованого доступу - недавно про їхню наявність повідомив оператор стільникового зв'язку Vodafone.

Уразливості були знайдені ще в 2009 році, але Huawei не усунула їх навіть після звернення стільникового оператора.

В основному лазівки були знайдені в обладнанні, призначеному для італійського підрозділу Vodafone. За даними Bloomberg, в небезпеці могли також знаходитися особисті дані користувачів з Великобританії, Німеччини, Іспанії та Португалії.

Серед інших вразливостей, експерти виявили вбудовані telnet-сервера, за допомогою яких Huawei могла отримувати доступ до пристроїв. Компанія пояснила наявність цієї уразливості тим, що вона потрібна їй для віддаленого налаштування обладнання, повідомляє The Verge.

Як би там не було, репутація компанії зазнала великих збитків, і з подачі США з нею відмовляються співпрацювати багато країн, включаючи Австралію, Японію і Чехію.

Сама компанія Vodafone продовжує співпрацю, так як сам факт компрометації особистих даних доведений не був. Більш того, оператор допустив Huawei до створення інфраструктури 5G, але тільки для не особливо важливих її частин. Як-не-як, мережі п'ятого покоління будуть зачіпати сфери промисловості та охорони здоров'я, де витік даних може привести до серйозних наслідків - обережність не завадить.

Такі країни як Франція і Німеччина, в свою чергу, займають більш нейтральну позицію. Вони не закликають повністю відмовлятися від співпраці з Huawei, а пропонують просто посилити вимоги до мереж передачі даних, щоб забезпечити більшу безпеку.

Технології, 03.05.2019 12:16