Фото: росЗМІ

В Одесі суд оголосив вирок колаборанту Сальдо: як покарали зрадника

У середу, 8 листопада, Малиновський суд Одеси визнав ватажка окупаційної адміністрації Херсонської області Володимира Сальдо винним у державній зраді. Йому призначили 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє "Суспільне".

Зазначається, що Сальдо переховується від українського правосуддя на тимчасово окупованій території Херсонської області, а тому судовий розгляд здійснювали за його відсутності.

Колаборанта визнали винним у державній зраді та виправдовуванні збройної агресії Росії проти України. Йому призначили 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна та забороною на такий же строк обіймати певні посади.

"Кримінальний кодекс містить пряму заборону щодо призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі для осіб, які досягли 60 років. Максимальне покарання, яке можливе для вказаної категорії осіб, який би злочин вони не вчинили, — це 15 років позбавлення волі, і саме таке покарання, максимальне, яке можливе в цьому випадку, призначив суд", — розповіли у суді.

Що відомо про зрадника Володимира Сальдо

Володимир Сальдо — колишній мер Херсона. Він одним з перших перейшов на службу до ворогів під час окупації міста і отримав російський паспорт. Також він погодився очолити так звану адміністрацію.

Брав участь у псевдореферендумі "за приєднання області до складу РФ". Крім цього, Сальдо був ініціатором вивезення тварин з херсонського зоопарку до тимчасово окупованого росіянами Криму.

9 травня 2023-го записав звернення українською мовою до українських воїнів, сказавши, що "ми більшою частиною рідні люди, а не вороги" та закликав згадати, що "наші батьки й діди однакові". Цю заяву висміяли у соцмережах.

Сальдо внесено до санкційного списку країн Євросоюзу "за підтримку російської агресії проти України та створення органу зі співробітництва з російською окупаційною владою в Херсонській області, через що він "підтримував і просував політику, що підриває територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України". Також Сальдо потрапив під блокуючі санкції США, Великої Британії, Канади, Швейцарії, Австралії, Японії, України та Нової Зеландії.

Раніше суд заборонив партію "Блок Володимира Сальдо", яку він створив ще 2019 року перед місцевими виборами у 2020-му.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд конфіскував статки Володимира Сальдо. Відповідне рішення за позовом Міністерства юстиції суд ухвалив 9 травня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 08.11.2023 17:29