Фото: Михайло Подоляк. Джерело: Офіс президента

В Офісі президента жорстко відреагували на заяву ООН про відсутність доказів геноциду в Україні

В Офісі президента засудили заяву ООН про нібито відсутність достатніх доказів геноциду, який вчиняють російські військові в Україні.

Про це написав радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк у соцмережах.

Він зазначив, що ООН демонструє "політичну беззубість і непряме заохочення злочинця", коментуючи вчорашню заяву голови Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе. Той розповідав на прес-конференції, що його0 організація не побачила наміру вчинення злочинів геноциду з боку Росії проти громадян України.

"Абсолютно, адже росіяни прийшли нас вбивати... по-доброму, масово. Саме українців, але без умислу. І ракети летять на міста щоночі, так само по-доброму. І спроба зруйнувати енергетичну інфраструктуру взимку, щоб люди гинули від морозів - абсолютно випадкова", — написав Подоляк.

Він додав, що, згідно з логікою ООН, повномасштабна війна протягом 560+ днів, коли стерли сотні українських міст і сіл, цілком вкладається в рамки допустимого "не-геноциду".

"І офіційні заклики "вбий українця!" не мають умислу. І тортури у фільтраційних таборах з примусом відмовитися від української ідентичності і нав'язати російську – теж із любов'ю. Міністерство любові. Так, росіяни ще не діють так, як у Руанді, не вбивають людей мільйонами. Ось якби українці добровільно виходили на дорогу, ставали на коліна, покірно віддавали голову російському солдату, щоби він її відрізав, масово, для протоколу, тоді так. Тоді мова йде про геноцид", — заявив Подоляк.

Радник голови Офісу президента зазначив, що в такому разі, на думку ООН, йдеться про нібито "правильну війну", де трохи ріжуть, палять, ґвалтують на етнічно-державному ґрунті.

"І нехай собі продовжують, так, пане Мьосе? Вони мають право, тому що ООН це заохочує, так?" — підсумував він.

Що відомо про висновки комісії ООН

Міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні поки що не дійшла висновку, що в країні відбувається геноцид. Хоча підтверджує, що в діях росіян є ознаки злочинів проти людяності.

"На цьому етапі ми все ще не дійшли висновку, що в Україні відбувається геноцид", — заявив голова Незалежної міжнародної комісії ООН із розслідування порушень в Україні Ерік Мьосе.

За словами Еріка Мьосе, комісія не має достатніх наявних доказів, які би відповідали юридичній кваліфікації Конвенції про геноцид.

"Ми чудово усвідомлюємо занепокоєння та закиди щодо цього злочину. Тому ми досліджуємо це крок за кроком. Зараз ми не маємо достатніх наявних доказів, які би відповідали юридичній кваліфікації, передбаченій Конвенцією про геноцид", — уточнив він.

За його словами, юридично потрібно визначити питання умислу злочинців.

"Має бути "потреба" знищити певну групу. І таке знищення, відповідно до Конвенції, має бути фізичним чи біологічним. Це ті жорсткі умови для визнання геноциду, які підтверджує судова практика", — додав Ерік Мьосе.

Однак він запевнив, що розслідування в Україні триватиме. Раніше комісія вже зазначала, що "в російських медіа звучали певні заяви, які, можливо, могли мати стосунок до питання про підбурювання до геноциду".

"Це одна лінія, якої ми дотримуємося, і ми її розглянемо. Але поки що висновків немає", — наголосив Ерік Мьосе.

Водночас він пояснив, що "це питання не варто розглядати окремо від інших наших висновків".

"Ми виявили велику кількість воєнних злочинів — принаймні щодо двох тем, а саме тортур і атак по енергетичній інфраструктурі України з жовтня 2022 року, питання полягає в тому, чи варто розглядати їх, як злочини проти людяності... І ми визначили, що є ознаки того, що це може бути злочином проти людяності. Тому вважаю, що корисно подивитися на усе в контексті", — підсумував Ерік Мьосе.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ Німеччина Анналена Бербок під час виступу на нараді керівників німецьких дипломатичних відомств у Берліні висловила думку, що після повномасштабного вторгнення Росії в Україну потрібно реформувати Римський статут. Злочин агресії має переслідуватися Міжнародним кримінальним судом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 13:48