Фото: Офіс президента

У Німеччині закликали реформувати Римський статут: у чому причина

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну потрібно реформувати Римський статут. Злочин агресії має переслідуватися Міжнародним кримінальним судом.

Таку думку під час виступу на нараді керівників німецьких дипломатичних відомств у Берліні висловила міністр закордонних справ Німеччина Анналена Бербок, пише "Укрінформ".

"Я вважаю, що ми перебуваємо у вирішальному моменті, коли можна досягти того, що раніше було неможливо: реформувати Римський статут, аби злочин агресії міг переслідуватися Міжнародним кримінальним судом. Оскільки відомо, що нинішня лазівка в міжнародному праві унеможливлює притягнення лідерів Росії до відповідальності за порушення миру перед Міжнародним кримінальним судом", — наголосила вона.

Чиновниця підкреслила, що злочин агресії не повинен залишитися безкарним: це важливо насамперед для України, а також для всіх країн, яким може загрожувати агресія з боку "могутнішого" сусіда.

Реформа Євросоюзу та інших організацій

Бербок порушила питання про необхідність реформувати Європейського Союзу, який готується до нової хвилі розширення. Берлін ініціював процес з деякими партнерами стосовно реформи ухвалення рішень у галузі спільної зовнішньої та безпекової політики кваліфікованою більшістю. До кінця року в Берліні відбудеться конференція, однією з тем якої буде саме це питання, проанонсувала вона.

Бербок переконана, що потребує реформування і Рада Безпеки ООН, міжнародні фінансові установи, органи охорони здоров’я, такі формати, як G20, ВТО тощо, зазначила міністр. Вона зауважила, що Німеччина активно бере на себе більше відповідальності останнім часом, зокрема, стосовно ініціювання реформ.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

  1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.
  2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.
  4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.
  5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).
  6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.
  7.  Впровадження закону про олігархів.​
  8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.
  9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, раніше президент Європейської Ради Шарль Мішель підтвердив, що вже триває підготовка щодо переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Партнери вже готують важливий звіт щодо вступу України до ЄС — документ буде представлено восени.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляв, що Україна прагне почати переговори щодо вступу до Європейського Союзу до кінця 2023 року. Наша держава разом із Францією активно обговорюють таку інтеграцію.

Раніше президент Володимир Зеленський закликав народних обранців підтримати проекти законів, необхідні для початку переговорів про членство в Європейський Союз.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.09.2023 07:29