В ООН представили план дій по зміцненню захисту «блакитних касок»

26 СІЧНЯ 2018 13:56

ООН не вдасться знизити число втрат серед миротворців без політичної підтримки з боку Ради Безпеки і країн-членів, передає TrueUA з посиланням на UN  

Про це заявив заступник Генерального секретаря ООН Жан-П'єр Лакруа, представляючи в середу новий план дій по зміцненню захисту «блакитних касок» ООН. Тільки в минулому році при виконанні своїх обов'язків було вбито 56 миротворців ООН.   

Це найвище число жертв серед «блакитних касок» за останні два десятиліття.  

Лакруа вітав публікацію доповіді, підготовлену групою на чолі з бразильським генералом Карлуш Албертом Душ Сантушем Крусом.  

Його автори вважають, що для зміцнення захисту та безпеки миротворців і зниження числа жертв держави повинні підвищувати моральну готовність своїх військовослужбовців до небезпечних ситуацій, оснастити їх необхідним спорядженням і навчити, як діяти в умовах підвищеної небезпеки, а також домагатися підвищення відповідальності та професіоналізму командирів, які повинні вживати заходів щодо запобігання випадків загибелі та поранень «блакитних касок».  

За словами заступника Генсека, в ООН вже почали впроваджувати ці та інші заходи в рамках нового плану дій. Засновано група по його реалізації, якій доручили координувати впровадження цих заходів в штаб-квартирі ООН і місіях на місцях, а також відстежувати результати цієї роботи.  

Як підкреслив Лакруа, «розроблена також стратегія з подолання стратегічних, фундаментальних і системних проблем, які вимагають довгострокових спільних зусиль з боку Секретаріату, Ради Безпеки, країн, що постачають військові контингенти і обладнання, а також забезпечують підготовку складу».   

«Потрібна участь регіональних партнерів і країн, де несуть службу миротворці», - додав він.  

В даний час ООН здійснює реформу своєї миротворчої діяльності та зміцнення захисту персоналу ООН - один з аспектів цієї реформи.

 

Світ, 26.01.2018 13:56