Фотр: Рixabay

В Угорщині заявили, що відпустили українських полонених

В уряді Угорщини заявляють, що вони нібито звільнили українських військових з російського полону. Це сталося буцімто після співпраці між Російською православною церквою й Угорською благодійною службою Мальтійського ордену.

Про це пише CNN. Як повідомив речник уряду Угорщини Золтан Ковач, українські військові начебто самі хотіли приїхати в Угорщину — і так зване "звільнення" буцімто відбулося "з власної волі українців".

Також, пише видання, Ковач відповів на заяву України про недопуск дипломатів до 11 військових, які раніше перебували в російському полоні. Він переконує, що угорська сторона "більше не відстежує їхнє пересування". Натомість більшість з українських військових нібито має угорське громадянство, а решта "набула статусу біженців". 19 червня в МЗС України заявили, що умови перебування в Угорщині переданих їй з Росії українських полонених не дозволяють говорити про їхній вільний статус, і угорська сторона не йде на конструктивний діалог з Києвом у цьому питанні.

"Тепер вони є вільними людьми, які можуть залишатися в Угорщині або можуть залишити Угорщину будь-коли за власним бажанням", — наголосив речник уряду Угорщини.

Нагадаємо, на початку червня з'явилася інформація, що Росія передала Угорщині українських полонених. Ця ініціатива відбулася без участі Києва. Згодом уповноважений з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко поділився деталями цієї ситуації. Він повідомив, що в Угорщині дійсно перебуває 11 полонених захисників. Україна вже знає імена та прізвища військових, а також маршрут, по якому їх перевезли до Угорщини. Про це вже повідомили родичам та правоохоронним органам.

Журналісти з Free Europe поділилися деталями цієї ситуації. В угорській владі переконують, що не знали про цю ініціативу. Цим нібито займався винятково віцепрем'єр Угорщини Жолт Шем’єн. Там стверджують, що ні в МЗС, ні в канцелярії прем'єр-міністра не знали про цю ситуацію. Така секретність Шем'єна буцімто викликала серйозне обурення в уряді.​

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Війна, 20.06.2023 05:28