Фото: соцмережі

В Україні хочуть створити реєстр "ухилянтів"

Нардеп, член комітету Ради з питань національної оборони, безпеки та розвідки, представник президента у парламенті Федір Веніславський працює над власним законопроектом щодо так званого реєстру "ухилянтів". Нардеп доробляє деталі законодавчої ініціативи, тому у ВР документ ще не зареєстрований.

Про це Веніславський повідомив в інтерв'ю "Фокусу".

Його ідея полягає в тому, що якщо військовозобовʼязаний був належним чином поінформований про необхідність зʼявитись до ТЦК, але не прийшов, наприклад, двічі поспіль, то терцентр матиме право оприлюднити його особисті дані — імʼя, прізвище, ідентифікаційні ознаки в окремому переліку. Після того, як чоловік все ж таки виконає своє зобов'язання, то інформація з реєстру буде вилучена.

"Якщо людина була належним чином, можливо через той же месенджер, поінформована і підтвердила, що отримала виклик до територіального центру, але не зʼявилась, то це означає, що вона свідомо не виконує свій конституційний обовʼязок захищати Батьківщину", — коментує Веніславський.

За його словами, оприлюднення особистих даних, серед іншого, може виконувати функцію певного суспільного тиску на чоловіка, який ухиляється від прибуття до ТЦК.

Очікувати на оформлення цієї ідеї в конкретні законопроекти можна через місяць-два.

Нагадаємо, раніше Федір Веніславський заявляв, що українці можуть отримувати повістки за допомогою месенджерів у найближчому майбутньому. У парламенті розглядають таке вручення військовозобов'язаним особам. Проте найближчим часом повістки не будуть надсилати в режимі онлайн, адже відповідного законопроекту поки що немає у ВР.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.03.2023 15:10