Фото: Depositphotos

В Україні може з’явитися мапа об’єктів, придатних для проживання ВПО

Народні обранці та представники уряду працюють над інвентаризацією та створенням мапи об’єктів, які потенційно придатні для проживання там внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це повідомив заступник голови фракції "Слуга народу", член Комітету Верховної Ради з питань прав людини, співголова громадської організації "ВПО України" Максим Ткаченко в інтерв'ю "Укрінформу".

За його словами, зараз немає громад, "де б не було багато переселенців", адже всюди, від маленької громади, села до великого міста чи обласного центру, живе значна кількість внутрішньо переміщених осіб. З цієї причини, на думку Ткаченка, потрібно інвентаризувати об'єкти, в яких можуть жити переселенці по всій Україні. 

"Першочергове завдання політиків, очільників урядових структур та державних компаній провести інвентаризацію будівель, приміщень в усіх регіонах України, які підпадають під сферу їхньої відповідальності, і створити своєрідну мапу таких об'єктів. Одразу після завершення цього етапу займемося поселенням внутрішньо переміщених осіб у їхнє нове тимчасове житло, а також будемо ремонтувати та добудовувати інші групи об’єктів", зазначив Ткаченко.

Також він наголосив на тому, що наразі держава не напрацювала чітку програму для забезпечення житлом ВПО, хоч тимчасовим, хоч постійним. 

"Поки що 46 тисяч осіб, а це менш ніж один відсоток від офіційно зареєстрованих ВПО, отримали від держави тимчасове житло за майже два роки повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Ця статистика є дуже невтішною", наголосив заступник голови фракції "Слуга народу".

Нагадаємо, переселенці в Україні у 2024 році зможуть продовжити отримання допомоги на шестимісячний період. Йдеться про часові межі з 1 лютого по 31 липня 2024-го. Це, зокрема, стосується тих ВПО, які вперше звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня і належать до особливо вразливих категорій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 12.02.2024 10:40