Фото: Depositphotos

Кабмін змінив механізм надання ВПО тимчасового житла: що потрібно знати

Кабінет міністрів змінив порядок надання житла внутрішньо переміщеним особам для тимчасового проживання. Перелік пріоритетності надання прихистку ВПО доповнено новими категоріями.

Про це повідомила прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Кабмін вніс зміни до Постанови, якою затверджено Порядок формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб", — йдеться у повідомлені.

Так, ухвалені зміни передбачають:

  • Доповнення новими критеріями переліку пріоритетності надання тимчасового житла ВПО. Тепер туди входять, в тому числі сім’ї військовослужбовців з-поміж внутрішньо переміщених осіб; ВПО, які повторно перемістилися через збройну агресію Росії. А також ВПО з-поміж мешканців відповідної територіальної громади, яка здійснює забезпечення житловими приміщеннями із фонду, житло яких було зруйноване.
  • Розширення можливостей фінансування органами місцевого самоврядування (ОМС) фонду житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО, поза межами їхньої юрисдикції. Тобто ОМС тих територій, із яких перемістилися ВПО, зможуть брати участь у розподілі житлового фонду у приймаючих громадах.
  • Відтепер ВПО можуть стати на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, навіть за відсутності такого фонду на момент їхнього звернення.

У Мінреінтеграції вважають, що таке рішення сприятиме ефективному обліку та наданню житла для тимчасового проживання внутрішніх переселенців.

Нагадаємо, переселенці в Україні у 2024 році зможуть продовжити отримання допомоги на шестимісячний період. Йдеться про часові межі з 1 лютого по 31 липня 2024-го. Це, зокрема, стосується тих ВПО, які вперше звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня і належать до особливо вразливих категорій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 09.01.2024 00:50