Фото: ДПСУ

В Україні можуть посилити відповідальність за незаконний перетин кордону для ухилення від служби

У середу, 31 січня, у Верховній Раді зареєстрували новий "Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону України з метою ухилення від призову на військову службу".

Відповідний документ розміщено на сайті парламенту. Наразі ініціативу розглядає профільний комітет Ради.

У пояснювальній записці наголошується, що основними цілями та завданнями законопроекту №10453 є:

  • посилення кримінальної відповідальності за незаконне переправлення осіб через державний кордон України вчинене під час дії воєнного стану;
  • встановлення кримінальної відповідальності за перетинання державного кордону України з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період;
  • врегулювання на законодавчому рівні питання щодо звільнення від кримінальної відповідальності осіб за перетинання державного кордону України з метою ухилення від призову на військову службу у випадку добровільного повернення таких осіб на територію України.

"Якнайшвидше прийняття проекту Закону призведе до мінімізації правопорушень, пов’язаних з незаконним перетинанням державного кордону України особами призовного віку з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, дозволить ліквідувати існуючі схеми незаконного переправлення таких осіб через державний кордон України, а також урегулює на законодавчому рівні питання стосовно звільнення вищезазначених правопорушників від кримінальної відповідальності, у разі їх добровільного повернення на територію України", — наголосили автори законопроекту у пояснювальній записці.

За інформацією нардепів, згідно з даними Євростату, від початку повномасштабного вторгнення Росії, 650 тисяч чоловіків призовного віку виїхали з України та перебувають нині у 27 державах-членах ЄС, а також у Швейцарії, Ліхтенштейні й Норвегії.

При цьому, наведені дані охоплюють лише тих чоловіків, які отримали офіційний статус біженців. Для прикладу, за даними німецького Міністерства внутрішніх справ, після 24 лютого 2022 року на територію Німеччини в’їхали 221 571 українських чоловіків, віком від 18 до 60 років, з яких 189 484 перебувають там по сьогоднішній день, а ще близько 100 тисяч осіб не зареєстровані й перебувають в країні нелегально.

"Аналогічна ситуація в Австрії, де на сьогодні нелегально перебувають щонайменше 14 тисяч українських чоловіків, які покинули територію України за підробленими документами або скористались "послугами" організаторів незаконних схем нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку", — зауважили автори ініціативи.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський вважає, що усі військовозобов'язані чоловіки, які виїхали з України, обов'язково повинні сплачувати податки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.02.2024 13:11