Фото: ВРУ

В Україні можуть створити військову поліцію: що за законопроект підтримала Рада

Верховна Рада в першому читанні проголосувала за законопроект №6569-д про військову поліцію. Його підтримали 247 народних обранців.

Про це повідомляє народний депутат від фракції "Європейська солідарність" Олексій Гончаренко.

"Ну традиційно протягнули голосами слуг, ОПЗЖ і цього разу Батьківщини", — написав він у своєму Telegram-каналі.

Варто наголосити, що військова поліція — це військове формування, яке має правоохоронні функції, яке входить до складу сектору безпеки та оборони, метою якого є забезпечення правопорядку і військової дисципліни у Міністерстві оборони, Збройних Силах та Державній спеціальній службі транспорту.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, народний депутат від партії "Голос" Андрій Осадчук пояснив, що військова служба правопорядку має все більше проблем та не справляється з навантаженням. Саме тому в Україні необхідне створення відповідного органу, який зможе розслідувати правопорушення та злочини в армії.

"В армії служить величезна кількість людей. Звичайно, там є правопорушення, є злочини. З ними потрібно розбиратися. Вони не справляються", — наголосив він.

За словами нардепа, законопроект не стосуватиметься цивільних громадян, адже йдеться про те, що цей орган може бути створений на основі ВСП, яка працює виключно з військовими.

"Жодного стосунку до цивільних, в якому статусі вони б не були, ця структура, якщо вона й буде створена, не буде мати", — додав Осадчук.

Нагадаємо, 18 червня народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк повідомляв, що Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт № 9559-д, який дозволяє органам місцевого самоврядування фінансувати підрозділи Сил оборони України. За словами політика, закон дозволяє місцевим радам фінансувати підрозділи Сил оборони, а також повертає можливість проведення дистанційних засідань колегіальних органів місцевого самоврядування та врегульовує окремі кадрові питання на період воєнного стану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.06.2024 12:42