Фото: detector.media

Парламент дозволив місцевим радам фінансувати підрозділи Сил оборони

У вівторок, 18 червня, Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт № 9559-д, який дозволяє органам місцевого самоврядування фінансувати підрозділи Сил оборони України.

Про це повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк. За документ проголосували 303 народних обранці.

За словами політика, закон дозволяє місцевим радам фінансувати підрозділи Сил оборони, а також повертає можливість проведення дистанційних засідань колегіальних органів місцевого самоврядування та врегульовує окремі кадрові питання на період воєнного стану.

Водночас нардеп від "Глосу" Роман Лозинський у коментарі "Суспільному" зазначив, що таке рішення ВР є дуже важливим для фронту, адже дозволить органам місцевого самоврядування передавати кошти на допомогу військовим.

"Це FPV-дрони, пікапи, нічна тепловізійна оптика, техніка. Це про можливість швидко приймати рішення для того, щоб на фронті наші відчули цю підтримку, відчули це забезпечення. Цей закон нарешті дозволив, розблокував можливість десятки мільярдів коштів спрямовувати на найбільш дефіцитні засоби за кошти місцевого самоврядування", — сказав він.

За словами Лозинського, дуже багато громад, протягом двох років повномасштабного вторгнення, надавали колосальні суми на потреби Сил безпеки та оборони.

"Зараз це все легально, зараз ті громади, які це робили до цього, амністовані, вони не будуть нести відповідальність за те, що робили це раніше", — сказав Лозинський.

Нардеп також пояснив, які саме кошти місцева влада може спрямовувати на допомогу ЗСУ.

"Коли на рахунках місцевих бюджетів вистачає коштів, вони можуть скеровувати їх не на перекладання бруківки, не на ремонт в п'яти разів того самого парку, не на інші неактуальні зараз видатки, а саме на військові частини, закуповувати FPV-дрони, пікапи, все необхідне, і передавати їх, або навіть прямо перераховувати кошти на військові частини", — сказав депутат.

Лозинський зазначив, що велика перевага такого рішення те, що йдеться про кошти, які "можуть бути виділені сьогодні", і на фронті потрібні засоби "можуть з'явитися вже за декілька тижнів після виділення цих коштів". Політик також наголосив, що саме громади вирішують, в яких сумах і коли саме перераховувати кошти на допомогу війську.

Нагадаємо, серед громадян України немає вираженого ставлення до нового закону про мобілізацію. Водночас серед опитаних соціологами більший відсоток тих, хто його не підтримує.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.06.2024 18:18