Фото: kadrovik.ua

В Україні набув чинності закон щодо надання та використання відпусток: що змінилось

В Україні 24 грудня набув чинності закон, що регулює відпочинок працівників. Відтепер роботодавець зобов'язаний оплачувати лише 24 дні відпустки на рік, решта — на його розсуд. 

Про це повідомляє Державна служба України з питань праці.

Раніше прес-служба Апарату Верховної Ради роз'яснила, що новий закон надав право працівникам у разі призову на військову службу отримати грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки. Водночас військовослужбовці, які звільнятимуться зі служби у зв'язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації зможуть піти у відпустку тривалістю до 60 календарних днів, які увійдуть до страхового стажу.

Щодо відпустки з народження дитини тривалістю до 14 календарних днів, то її, за новим законом, може отримати:

  • чоловік, дружина якого народила дитину;
  • батько дитини, який проживає у цивільному шлюбі з матір'ю дитини (за заявою матері дитини та свідоцтвом про народження дитини, в якому зазначена відповідна інформація про батька дитини);
  • бабуся, дідусь та інший повнолітній родич дитини (за заявою одинокої матері або одинокого батька).

Згідно з законом, такою відпусткою з народження дитини може скористатися лише одна з вищевказаних осіб та не пізніше трьох місяців від дня народження дитини.

Відпустка без збереження заробітної плати

Важливим законодавчим рішенням є збільшення кількості днів відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин — з 15 до 30 календарних днів.

На час загрози поширення епідемії, пандемії, необхідності самоізоляції працівника у випадках, встановлених законодавством, та/або у разі виникнення загрози збройної агресії проти України, надзвичайної ситуації техногенного, природного чи іншого характеру працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати без обмеження строку. Тривалість такої відпустки визначається угодою сторін.

Інфографіка: Державна служба України з питань праці

Раніше повідомлялось, що роботодавці отримають посилення відповідальності за затримку виплати зарплати. Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді прийняти за основу відповідний законопроект.

Нагадаємо, за прогнозом Міністерства економіки, номінальна середньомісячна зарплата українців у 2024 році зросте з 18 118 до 21 852 гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.12.2023 22:17