Фото: "Мілітарний"

В Україні оголосили підозру російським генералам, які наказали замінувати "зерновий коридор"

Служба безпеки України оголосила підозру російським генералам, які наказали замінувати "зерновий коридор" та обстрілювати українські енергооб’єкти.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Зокрема, йдеться про двох російських загарбників:

  • віце-адмірала Сергія Пінчука — першого заступника командувача — начальника штабу Чорноморського флоту Військово-Морського флоту Збройних сил Росії;
  • генерал-майора Олега Пчєлу — заступника командувача дальньої авіації Повітряно-космічних сил Збройних сил Росії. 

СБУ оголосила підозру двом російським генералам

Фото: СБУ

Слідство встановило, що обоє окупантів наказували завдавати ракетні удари по цивільній і критичній інфраструктурі України. Вони є одними з організаторів масованих ракетних ударів по Україні з 10 жовтня 2022 року до січня 2023 року. 

"За цей час окупанти випустили по об’єктах енергетичної інфраструктури України десятки крилатих ракет повітряного та морського базування типу Х-101, 3М14 "Калібр" та надзвукову ракету Х-22. Внаслідок ворожих атак загинули більш як 50 мирних жителів, ще понад 110 — отримали тяжкі поранення. Серед загиблих і госпіталізованих були малолітні діти", — наголошують у СБУ.

Також, за даними силовиків, Пінчук також віддав наказ замінувати морський шлях від Босфору до Одеси, щоб заблокувати "зерновий коридор". Крім того, російський адмірал особисто командував обстрілами припортової інфраструктури та прибережних об’єктів агропромислового комплексу України. У такий спосіб рашисти сподівались зірвати експорт української сільгосппродукції, а також знищити логістичні центри її перевезення та зберігання.

"На підставі зібраних доказів російському віцеадміралу Сергію Пінчуку та генерал-майору Олегу Пчєлі повідомлено про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України); ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни); ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни); ч. 2 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, що призвели до загибелі людей)", — резюмували в СБУ.

Нагадаємо, 29 лютого кіберфахівці Служби безпеки України (СБУ) викрили ще одну поплічницю Кремля, яка шпигувала за Силами оборони у Харкові. Жінка була особливо цінним агентом для ворога, оскільки виконувала "контролюючу" функцію для російських спецслужб. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.03.2024 21:18