Фото: Pixabay

Бізнес покращив прогнози щодо зростання цін в Україні

В Україні вже шостий квартал поспіль поліпшуються інфляційні очікування. У наступні 12 місяців керівники підприємств прогнозують зростання споживчих цін на рівні 11%. Водночас у IV кварталі минулого року бізнес очікував на інфляцію на рівні 11,3%, у III кварталі 2023-го — 14,8%.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку. Квартальне опитування серед бізнесменів проводилося з 31 січня до 27 лютого 2024 року. В опитуванні взяло участь 661 підприємство із 21 регіону країни. 

48,4% опитаних респондентів вважають, що інфляція в наступні 12 місяців не перевищить 10,0%, а 17,3% очікують, що вона коливатиметься в межах від 10,1% до 12,5%. Більшість респондентів, а саме 82,8% зазначили, що найсуттєвішим чинником зростання споживчих цін в країні залишаються воєнні дії. 

Також 59,5% опитаних вважають, що на зростання інфляції надто впливає девальвація гривні. Частка респондентів, які очікують, що в наступні 12 місяців обмінний курс національної валюти не перевищить 40,00 гривень за 1 долар США, становила 46,0%, але суттєво зросла частка опитаних бізнесменів, які прогнозують коливання обмінного курсу гривні в діапазоні 40,1–44,0 гривень за 1 долар США.

Інфографіка інфляції від НБУ

Інфографіка інфляції в Україні. Джерело: НБУ

У НБУ додають, що поточний фінансово-економічний стан підприємств усе ще слабкий, попри поступове його поліпшення. Варто зазначити, що результати опитувань відображають лише думку респондентів, а не оцінку НБУ. В опитуванні не брали участі керівники підприємств з тимчасово окупованої території Криму, а також Донецької, Луганської та Херсонської областей.

Нагадаємо, голова НБУ Андрій Пишний під час брифінгу 14 березня заявив, що у найближчі місяці інфляція залишатиметься в межах цільового діапазону 5%. Поступове зростання доходів українців та більші витрати бізнесу в умовах війни підживлюватимуть інфляційний тиск.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.04.2024 03:55