Фото: npu.gov.ua

В Україні відзначають День Національної поліції: історія свята

У четвер, 4 липня, в Україні відзначають День Національної поліції. Його святкують із 2018 року, після підписання президентом відповідного указу.

Історія свята

Указом президента України від 4 квітня 2018 року № 97 було внесено зміни до Указу президента України від 9 грудня 2015 року № 693, яким встановлено, що День Національної поліції України відзначається щорічно 4 липня — на честь події 2015 року, коли перші патрульні поліцейські ухвалили першу присягу.

Зазначимо, 2 липня 2015-го Верховна Рада України ухвалила закон "Про Нацполіцію", згодом на Софійській площі у столиці склав присягу перший штат української поліції. Далі запровадили поліцію у Львові та Одесі. Через деякий час проект охопив всю Україну.

присяга правоохоронців

Фото: vn.npu.gov.ua

На сьогодні Національна поліція України виконує широкий спектр функцій: забезпечення громадського порядку, боротьба зі злочинністю, дорожній контроль та надання допомоги громадянам. Важливою частиною її роботи є взаємодія з громадськістю та розвиток партнерських відносин з іншими правоохоронними та державними органами.

До того ж правоохоронці допомагають евакуювати жителів регіонів, де ведуться бойові дії, виявляють диверсантів та колаборантів, а також розслідують воєнні злочини окупантів, займаються пошуками зниклих людей, зокрема дітей.

Привітання президента

Президент Володимир Зеленський привітав правоохоронців із професійним святом та подякував всім нашим поліцейським, "які захищають життя та Україну. Б’ються заради нашої держави на фронті. Забезпечують правопорядок у тилу".

"Допомагають зберігати нормальність життя у прифронтових і прикордонних районах. Рятують після російських ударів. Евакуюють з місць небезпеки. Допомагають людям, що постраждали від проявів злочинності. Та повертають справедливість в Україну — фіксують усі обставини й формують доказову базу російських злочинів війни. Дякую кожному та кожній, хто обрав службу Україні! Вітаю з Днем Національної поліції України", — наголосив президент.

Нагадаємо, 4 липня в народі відзначають день Марти, у світі — Міжнародний день у стилі кантрі. Привітання з іменинами сьогодні приймають Олексій, Андрій, Богдан, Дмитро, Марк, Михайло, Микола, Федір, Олександра, Анастасія, Марія, Марта, Ольга, Тетяна.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.07.2024 10:21