Фото: Unilever

В Україні внесли до переліку міжнародних спонсорів війни виробника Domestos, Rexona й Dove

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло британську корпорацію Unilever до переліку міжнародних спонсорів війни. Компанія є одним зі світових лідерів на ринку продуктів та товарів побутової хімії.

Про це повідомили в прес-службі НАЗК.

Unilever належать понад 400 брендів, продукція випускається на 280 підприємствах, зокрема: Domestos, Axe, Rexona, Dove, Calve, Rama, Brooke Bond, Lipton, Crème Bonjour, CIF, Knorr, Sunsilk, Timotei, CLEAR, Чиста Лінія та інші. Підставою стало те, що, працюючи в Росії, компанія сплачує значні податки в російський держбюджет, тим самим підтримуючи економіку агресора та роблячи свій внесок у продовження війни Росії проти України.

Прибутки компанії

Відзначається, що в Росії в компанії Unilever працюють понад 3 000 співробітників. У 2022 році на частку російського бізнесу припало 1,4% обороту Unilever і 2% її чистого прибутку, який у 2022 році зріс на 24,9% в порівнянні з 2021 і склав понад вісім мільярдів євро. Виторг компанії зріс до понад 60 мільярдів євро (+14,5%). Продажі Unilever виросли у всіх категоріях, найбільше — продажі косметики (+20,8%).

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія пообіцяла призупинити весь імпорт та експорт своєї продукції, а також припинити всі медійні та рекламні витрати. Однак протягом року війни прибуток Unilever Russia подвоївся з 56 мільйонів євро у 2021 році до понад 108 мільйонів євро минулого року. Податків до бюджету РФ за 2022 рік компанія заплатила близько 50 мільйонів доларів.

Наслідки діяльності в Росії

Unilever заявляла, що позиція компанії не змінилася щодо ведення бізнесу у РФ, однак підприємства в Омську, Єкатеринбурзі, Санкт-Петербурзі та Тулі продовжують свою роботу, а офіси — операційну діяльність, забезпечуючи присутність брендів у точках продажу.

"Такі дії компанії свідчать про її небажання долучитись до коаліції доброчесного та відповідального бізнесу, який обрав сторону демократії та свободи. Фінансуючи держбюджет РФ значними надходженнями, Unilever сприяє російській економіці та, відповідно, підтримує дії агресора. Мета НАЗК — репутаційний тиск, щоби таким компаніям було репутаційно не вигідно співпрацювати з агресором, вони закрили свій бізнес в Росії та усвідомили позицію усього демократичного світу", — пишуть у НАЗК.

Нагадаємо, раніше НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни кондитерську компанію Mondelez International. Вона відома такими солодощами, як печиво "Ведмедик Барні", Oreo та шоколад Milka.

Також НАЗК внесло китайську компанію з виробництва смартфонів та іншої техніки Xiaomi Corporation до переліку міжнародних спонсорів війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 03.07.2023 14:58