Фото: foodbusinessnews.net

НАЗК внесло до спонсорів війни виробника "Ведмедика Барні" та Milka

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку міжнародних спонсорів війни кондитерську компанію Mondelez International. Вона відома такими солодощами, як печиво "Ведмедик Барні", Oreo та шоколад Milka.

Однак, як повідомляють у НАЗК, компанія ще й не забуває спонсорувати країну-агресора. Mondelez International не просто не залишила Росію після повномасштабного вторгнення в Україну, але й сплачує чималі податки до держбюджету РФ.

"Інтереси компанії, що має річний дохід близько 26 мільярдів доларів і працює в 160 країнах світу, на російському ринку представляє ТОВ "Мон’дэлис Русь", яка має три заводи: фабрику "Большевик", яка випускає печиво "Юбилейное", OREO, "Медвежонок Барни" та крекери TUC, виробництво в Покрові (шоколад Alpen Gold, "Воздушный", Milka та батончик Picnic), завод у Великому Новгороді (жувальна гумка Dirol і льодяники Halls). Компанія є лідером ринку кондитерських виробів в категоріях шоколад, шоколадні цукерки та бісквіти, а також посідає друге місце в категорії жувальна гумка та карамельки", — зазначають у НАЗК.

За підсумками воєнного 2022 року прибуток російського філіалу Mondelez International склав 339 мільйонів доларів (+303% за рік), виторг — понад 1 мільярд доларів (+38% за рік). А бюджет агресора компанія поповнила на понад 61 мільйон доларів податків.

У НАЗК зауважують, що після російського вторгнення в Україну співробітники Mondelez в Балтійському регіоні, що охоплює Литву, Латвію та Естонію, надіслали петицію генеральному директору компанії Дірку Ван де Путу з проханням припинити весь бізнес в Росії, на що Mondelez відреагувала формально — оголосила про призупинення нових інвестицій та вкладень у рекламу в Росії. Однак, судячи з фінансових показників, російський ринок для компанії залишається перспективним.

"Mondelez публічно афішує свою благодійну допомогу дітям, які постраждали від російського вторгнення в Україну. Проте водночас лукаво розширює свою діяльність в країні-агресорці й продовжує сплачувати значні кошти до її держбюджету. Який витрачається в тому числі й на ракети, що вбивають українських дітей", — вказує Агентство.

Нагадаємо, раніше НАЗК внесло французьку корпорацію "Ашан" у перелік міжнародних спонсорів війни. Підставою для внесення до переліку міжнародних спонсорів війни стало те, що, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія відмовилась від бойкоту держави-терориста та не закрила свій бізнес у РФ.

Також НАЗК внесло китайську компанію з виробництва смартфонів та іншої техніки Xiaomi Corporation до переліку міжнародних спонсорів війни.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.05.2023 00:47