Фото: соцмережі

"Ашан" потрапив до списку міжнародних спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло французьку корпорацію "Ашан" у перелік міжнародних спонсорів війни.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

Зазначається, що підставою для внесення до переліку міжнародних спонсорів війни стало те, що, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія відмовилась від бойкоту держави-терориста та не закрила свій бізнес в РФ.

"Вислів "Тебе в магазин, як за смертю посилати" ще ніколи не був настільки правдивим. Бо деякі компанії дійсно приносять смерть та страждання фінансуючи війну проти України, поки продовжують працювати в державі-терористі РФ та сплачують там податки", — підкреслили в НАЗК.

Скандал з Ашаном

Видання Bellingcat, The Insider та Le Monde провели спільне розслідування у якому встановили, що мережа супермаркетів "Ашан" безоплатно постачала товари для російських загарбників на тимчасово окуповані території України та сприяла мобілізації своїх співробітників.

Зазначається, що постачання продуктів російським військовим позиціонувалося як  нібито "гуманітарна допомога". Вона складалася як із товарів зі складів супермаркетів "Ашан", так і з товарів, зібраних волонтерами на території магазинів мережі в різних регіонах Росії.

"Ашан" задіяв у поставках для окупаційних військ не тільки свої пітерські магазини. Про це свідчить те, що поставки узгоджувалися з московським офісом, і те, що в інших регіонах також було помічено збір допомоги на території торгових центрів, що належать "Ашану". Так, наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів "Ашан" розташовувалися пункти збору "гуманітарної допомоги для Донбасу".

Також "Ашан" допомагав владі РФ боротися з ухильниками від призову: компанія збирала і передавала до військкоматів дані про своїх співробітників і після оголошення мобілізації допомагав військкоматам виконувати норму: на робочому місці співробітникам вручали повістки і пропонували звільнитися. 

"Auchan Україна" відреагувала на гучні звинувачення. Компанія вимагає пояснень від французького офісу.

"Auchan Україна вимагає пояснень від французького офісу! Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки. Ми терміново звернулись до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію", — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, на скандал з "Ашаном" відреагував очільник МЗС України Дмитро Кулеба. Він має намір обговорити зі своєю французькою колегою Катрін Колонною дані розслідування.

До того ж французька мережа супермаркетів "Ашан" заявила, що жодним чином не причетна до постачання товарів російським окупантам та вважає всі звинувачення у скандальному розслідуванні голослівними.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 23.02.2023 14:46