Фото: Xiaomi Community

НАЗК внесло компанію Xiaomi у перелік спонсорів війни

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло китайську компанію з виробництва смартфонів та іншої техніки Xiaomi Corporation до переліку міжнародних спонсорів війни.

Про це повідомила прес-служба НАЗК.

Своє рішення Агентство пояснило тим, що корпорація не лише продовжила працювати в Росії після початку повномасштабного вторгнення, а й лишається лідером із продажів смартфонів там. Окрім інтернет-продажів, Xiaomi також має мережу офіційних магазинів Mi Store по всій РФ.

"Поки росіяни бомбили мирні українські міста, Xiaomi встигла збільшити поставки у РФ на 39% у третьому кварталі 2022 року порівняно з попереднім", — наголошує НАЗК.

В Агентстві зауважили, що компанія займає перше місце з продажів в інтернет-магазинах Росії ще з 2018 року. У липні 2022 року Xiaomi та її суббренд POCO займали 42% російського ринку смартфонів. Лише у 2021 році російський підрозділ цієї китайської компанії отримав прибуток у 202 мільйони доларів.

"Це величезні кошти, з яких сплачуються не менш серйозні суми податків. Потім коштом цих самих податків утримується й російська армія, яка сьогодні вбиває українців", — зазначає НАЗК.

У НАЗК додали, що Xiaomi не оголошувала про свої плани щодо виходу з Росії, хоча з весни 2022 року не вела там маркетингову діяльність. А вже зараз компанія активно відновлює набір персоналу до своїх російських офісів та оголосила про офіційний старт продажів флагманських смартфонів. НАЗК вважає, що це свідчить про наміри компанії відновити повноцінну присутність у Росії.

Крім того, НАЗК відзвітувало про внесення 21 міжнародної компанії до переліку спонсорів війни. Усі включені до переліку компанії вносяться до бази даних World-Check, що здійснює облік осіб і організацій із підвищеним ризиком та використовується в усьому світі для виявлення та управління фінансовими, регуляторними та репутаційними ризиками.

Нагадаємо, раніше НАЗК  внесло французьку корпорацію "Ашан" у перелік міжнародних спонсорів війни. Підставою для внесення до переліку міжнародних спонсорів війни стало те, що, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія відмовилась від бойкоту держави-терориста та не закрила свій бізнес у РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 13.04.2023 22:55