Фото: Pixabay

В Україні здешевшав скраплений газ: експерти пояснили, як це впливає на авторинок

В Україні поступово знижується ціна на скраплений газ. Дедалі більше автомобілістів проводить переобладнання авто для роботи на газовій суміші.

Як повідомляють аналітики Інституту досліджень авторинку, торік у листопаді-грудні вартість цього виду пального зросла до 38 гривень за літр. Відтоді вона поступово знижувалась, а наразі становить 27 гривень за літр. Впродовж останнього місяця ціна на автогаз майже щоденно зменшувалася.

Зазначається, що існує безпосередній зв’язок між ціною на автогаз та кількістю переобладнань автомобілів для роботи на газовій суміші й навпаки. До прикладу, у січні понад 1300 автовласників установили відповідне обладнання, а у лютому цей показник зріс до 1850 автівок, які обладнали для роботи на газовій суміші, а за березень понад 2000 водіїв вирішили перейти на автогаз. 

Ціни на скраплений газ

 Джерело: Інститут досліджень авторинку/"НафтоРинок"

"Звісно, не всі сучасні бензинові автомобілі дозволяють це зробити порівняно просто і в рамках розумного бюджету. Але на ринку ще є японські та американські авто з двигунами без прямого впорскування бензину й турбонагнітачів, на які доцільно встановлювати ГБО. Однак наразі процес зниження цін на автогаз припинився. Щобільше, є чинники щодо його зростання", — йдеться у повідомленні. 

Аналітик видання "НафтоРинок" Олександр Сіренко наголошує, що причина повільного зниження ціни, яку ми спостерігали зараз зумовлена зменшенням попиту на цей вид пального. Люди почали менше використовувати свої авто, відповідно й зменшився попит на скраплений газ. 

"Більшість операторів ринку відреагували на це поступовим зменшенням цін, адже так вони борються за роздрібного клієнта. Зрозуміло, що всюди є межа, нижче якої торгувати автогазом стає невигідно, тому зараз ціни зафіксувалися", — додав він.

Невідомо наскільки довго триматимуться такі ціни на автогаз, адже вони залежать від багатьох чинників. Головним з них може стати перегляд ставок акцизу на пальне, який запланований Верховною Радою. Якщо відповідний законопроект набуде чинності в поточній редакції, то скраплений газ може подорожчати відразу на понад п'ять гривень, зазначили у виданні. 

"Навіть без урахування потенційних проблем з логістикою через брак водіїв-міжнародників, біржових котирувань та зміни курсу валюти, вже влітку цього року ціна на автогаз може підскочити до 33 гривень за літр", — йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, у травні президент Української аграрної конференції Леонід Козаченко заявив, що підвищення акцизів на пальне вплине на кожного українця, адже це призведе до здорожчання транспортних послуг. За його словами, ця ініціатива не мала достатньої публічної дискусії, а також не було надано обґрунтованого пояснення, чому це важливо для української економіки станом на сьогодні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 24.05.2024 12:31