Фото: infagro.com.ua

В Україні зросте вартість молочних продуктів: чому зміняться ціни

На початку липня в Україні змінилися ціни на сировину для молочних продуктів. Внаслідок цього експерти прогнозують хвилю здорожчання "молочки" на кілька відсотків.

Про це повідомляє аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

"На початку липня в Україні відбувся перегляд цін на молочну сировину в сторону збільшення через певну нестачу сировини на внутрішньому ринку та зростання попиту з боку молокопереробних підприємств. Надалі, якщо виробництво молока продовжить скорочуватися, то можливий черговий перегляд цін в сторону збільшення", — заявив аналітик.

Так, станом на 1 липня середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку склала 13,84 гривні за кілограм без ПДВ, що на 15 копійок більше ніж у червні 2024 року. Діапазон цін на цей продукт в господарствах варіюється від 13,20 до 14,30 гривні за кілограм без ПДВ. За даними аналітиків, верхня межа цінового діапазону виросла на 20 копійок, а нижня межа не змінилася за останній місяць.

Кухалейшвілі зауважує, що з кінця червня попит на молочну сировину в Україні почав переважати пропозицію. Молокопереробні підприємства почали стикатися з певною нестачею сировини.

"Це призвело до точкового підвищення цін на сировину на початку липня. Підвищення цін на паливо ще не встигло вплинути на зміни ціни молока на заводі. Однак, дефіцит молока-сировини вплинув на зростання середньої ціни на 55 копійок на спотовому ринку порівняно до червня. В перспективі, закупівельні ціни можуть продовжити йти вгору якщо пропозиція молочної сировини на внутрішньому ринку буде скорочуватися", — пояснив аналітик.

За його словами, спека зазвичай впливає на скорочення продуктивності у корів в присадибному секторі. До того ж активізація російських ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України є викликом для МТФ, які залежні від електроенергії та використовують автоматизоване доїльне обладнання для виробництва молока в великих обсягах. За попередніми оцінками експертів, в Україні очікується скорочення виробництва молока-сировини на 2% у 2024 році.

Нагадаємо, у липні в Україні змінилася вартість популярних крупЗначний стрибок цін протягом останнього місяця зафіксували на рис. Найбільше здорожчав круглий рис. Його ціна змінилася на 3,3 гривні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.07.2024 19:59