Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Нацбанк прогнозує подальше зростання цін й назвав причини

В Україні у червні прискорилось зростання споживчих цін до 2,2%, а річна інфляція становить 4,8%. У найближчі місяці ціни продовжать зростати.

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

"Ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці передусім у зв'язку зі збільшенням витрат бізнесу, зокрема на оплату праці та електроенергію, а також вичерпання ефектів значних торішніх врожаїв та очікуване підвищення акцизів", — наголосили в НБУ.

Зазначається, що фундаментальний інфляційний тиск лишився стійким. Показник базової інфляції у червні зріс до 5,0%, що більше, ніж було у травні — 4,4%. Чинниками, які стримували інфляцію, були вторинні ефекти від здешевлення сирих продовольчих товарів.

Варто додати, що зниження цін на сирі харчові продукти дещо уповільнилося, а саме до 6,5%. Проте темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари зросло до 5,9%. Водночас ціни на непродовольчі товари зросли на 0,4% передусім під впливом курсового чинника. У сфері послуг теж спостерігається зростання цін, а саме на 9,9%, ймовірно, внаслідок витрат бізнесу на оплату праці та енергію.

"Додатковий тиск на ціни чинило подорожчання електроенергії для непобутових споживачів, що відображається в споживчих цінах через вторинні ефекти, передусім збільшення собівартості", — зазначили в НБУ.

Також відбулося зростання цін на пальне — до 25,5%. Це обумовлено зростанням цін на нафту на світових ринках, а також послаблення обмінного курсу гривні та активізацію закупівель пального перед очікуваним підвищенням акцизного податку.

Нагадаємо, 4 липня народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк повідомляв, що в Україні найближчим часом зростуть ціни на пальне. Комітет Верховної Ради з питань фінансової, податкової та митної політики схвалив відповідний законопроект.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 19.07.2024 10:46