Фото ілюстративне. Джерело: censor

В українському конкурсі кінопроектів перемогли компанії зі зв'язками з росіянами та владою, — розслідування

Компанії, які стали переможцями конкурсу кінопроектів, мають тісні зв'язки з представниками нинішньої української влади. Деякі з них працювали з росіянами аж до початку повномасштабного вторгнення.

Таку інформацію з’ясували журналісти Bihus.Info в новому розслідуванні.

Серед 53 проектів-переможців, яких оголосили у липні цього року, є 13 документальних і 40 художніх фільмів і серіалів, один анімаційний. Серед продакшенів, чиї проекти відібрали та вироблятимуть за державний кошт: Film.ua, "Алхаб" (колишній "Стар Медіа"), продакшени холдингів Ігоря Коломойського "1+1 Медіа", Віктора Пінчука StarLightMedia, а також "Квартал 95" та інші. Разом вони мають виробити 240 годин різножанрового україномовного контенту. За це держава сплатить 448 мільйонів гривень.

Після оголошення результатів конкурсу найбільший скандал спричинило потрапляння до переліку переможців продюсера Юрія Горбунова зі серіалом "СМТ Інгулець", на який мали виділити 33 мільйони гривень. Він розповідав історію двох друзів-айтівців Максима та Данила, які тікають від обстрілів Харкова й опиняються в смт Інгулець, де всім керує фермер Олексій Паровоз із прізвиськом Батя. Багато хто побачив у цьому герої власника футбольного клубу "Інгулець" Олександра Поворознюка, чиї епатажні висловлювання всім добре відомі.

Майбутні зйомки такого серіалу викликали великий резонанс і критику. Деякі колеги Горбунова закликали його не брати державні кошти на серіал у той час, як українці самі збирають гроші на дрони. Скандал сягнув такого масштабу, що відреагував президент Володимир Зеленський, Він заявив, що на такі проекти треба шукати кошти не з бюджету та попросив міністра культури Олександра Ткаченка звільнитися. Сам Горбунов спочатку захищав свій проект, але зрештою відмовився від планів знімати його за бюджетні кошти.

Але, як з'ясували Bihus.Info, держпідприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України", яке є розпорядником коштів на серіали, після невеликої паузи продовжило підписувати договори з переможцями скандального конкурсу. Тож вирішили дізнатися більше про тих, хто зніматиме за державні гроші.

Співпраця з росіянами

Один із переможців конкурсу — компанія "Фільмстрім" продюсера Віталія Сіренка. Аж до початку повномасштабного вторгнення вона знімала серіали російською з російськими акторами у головних ролях. Сам Сіренко 2015 року заснував у Росії компанії "СВ Синема". 2017 року ця компанія презентувала знятий за підтримки Департаменту засобів масової інформації та реклами Москви фільм "Забытая женщина", одним із продюсерів якого став Сіренко.

Зараз же "Фільмстрім" отримає понад 30 мільйонів гривень на виробництво трьох проектів. Це мелодрама "Продовження роду" про чотирьох жінок, які зустрічають повномасштабне вторгнення у пологовому будинку на лінії фронту, мелодрама "Пором" про закоханих під час війни та серіал-антологія "Тривожні люди" про те, як українці реагують на повітряні тривоги.

Ще одна компанія, яка зніматиме за бюджетні кошти — заснована Сіренком 2012 року "Енерджі фільм продакшн". Продюсер заявив, що до цієї фірми зараз стосунку не має. Але у документах, поданих на конкурс, крім нинішньої власниці Наталії Богомолової, вказана його електронна адреса.

"Енерджі фільм продакшн" отримала майже 40 мільйонів гривень на виробництво трьох проектів. Це драма "Моє кіно", серіал про психолога "Сімейний консультант" і 12-серійна мелодрама "Примарна спадщина".

Зі скандальним шлейфом

Ще один переможець — компанія "Основа фільм продакшн". Вона отримала з бюджету кошти на виробництво стрічки "Чотири вікна", жодної інформації про яку в мережі немає.

Влітку цього року компанія осоромилася своїм фільмом "Юрик" про евакуацію з Маріуполя 11-річного хлопчика. Глядачі та маріупольці розкритикували ігрову стрічку за неправдиве зображення подій у Маріуполі. Спочатку творці "Юрика" заявили, що доопрацюють його, а згодом взагалі видалили з доступу.

Серед переможців конкурсу знайшлася низка компаній, близьких до представників влади. Наприклад, наближений до колишнього заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка "Кінокіт". Під час роботи Тимошенка у владі вона розпочала отримувати мільйони бюджетних гривень на виготовлення контенту для каналу "Рада", який нині є частиною новинного марафону. За результатами конкурсу "Кінокіт" зніматиме стрічку "Театр бойових дій". Інформації про сюжет та суму виділених коштів поки що немає.

Компанія "Мамас продакшн", співвласницею якої є колишня дружина колишнього міністра оборони Олексія Резнікова Алла, отримає майже 15 мільйонів гривень на психологічно-кримінальний серіал "Кронін" про психолога, що працював у МВС і створив власний центр психологічної допомоги. А також зніме ще два проекти: "Пекельна крашанка" та "Вихід", суми на виготовлення яких ще не розголошували.

Також 15 мільйонів гривень із бюджету на виробництво фільмів має отримати створена 2018 року компанія "Лайт комунікейшн". Раніше вона займалася винятково зйомками реклами, а після початку повномасштабного вторгнення знімає документальне кіно. Наприклад, фільм "Те, чого не має бути" режисера Саші Лідаговського, стрічку якого "Сквот 32" раніше продюсував нинішній голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Мейнстрім Пікчерз" продюсера та колишнього бізнес-партнера Єрмака Артема Колюбаєва отримала з бюджету понад 20 мільйонів гривень на виробництво трьох проектів. Це військові драми "Мангровий гай" і "Одна велика родина" та драма про блокаду Маріуполя "Мистецтво в тіні".

Цього року Колюбаєв став власником часток у дуже різних бізнесах. Серед них — виробництво БпЛА, де його бізнес-партнером став режисер російського походження Олексій Кірющенко, який, за інформацією журналістів, входив до складу комісії конкурсу кінопроектів.

Також кошти має отримати "Артформс Продакшн Україна", керівником якої є колишня дружина Олександра Ткаченка Тетяна Гнєдаш. Компанія зніматиме серіал про правоохоронців під назвою "ОПГ" за майже 16 мільйонів гривень.

Нагадаємо, що відомий ведучий і продюсер Юрій Горбунов відмовився від державного фінансування та запевнив, що шукатиме інші можливості, щоби зробити серіал. А також пообіцяв продовжити волонтерити та підтримувати ЗСУ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.10.2023 11:29