Фото: Pexels

В Україну із Франції не завозили небезпечний сир зі стафілококом

В Україну із Франції завезли небезпечні сири. У молочних продуктах фахівці виявили збудник стафілококової інфекції.

Про це повідомляє система швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed — RASFF).

Згідно з наявною інформацією, цей сир має назву Reblochon de Savoie. Фахівці досліджують всіх виробників цього сиру, щоб зробити свої висновки щодо зараженої продукції.

Наразі невідомо, чи встигли сири потрапити на прилавки українських супермаркетів.

Варто зазначити, що стафілококове отруєння посідає перше місце серед всіх харчових отруєнь. Причина його виникнення — потрапляння в організм ентеротоксину, що виділяється Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок). Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока — отруєння настає у 90%, що вживали заражену їжу.

Бактерії вражають життєво важливі органи. Стафілокок здатен викликати такі захворювання як зараження крові, смертельні отруєння, бронхіт, ендокардит, менінгіт та інші інфекції.

Оновлено

19 січня 2024 року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів спростувала інформацію щодо французького сиру зараженого бактеріальною інфекцією, який потрапив до України з Франції.

Відомство отримало звіт від системи швидкого оповіщення про харчові продукти та корми (RASFF) про золотистий стафілокок у французькому сирі Reblochon de Savoie. Додатково повідомили, що цей сир доставили до Бельгії, Іспанії та Великої Британії. Водночас не було надано жодних документів, які б підтверджували надходження цього продукту до України.

Нагадаємо, наприкінці листопада в Україну завезли отруйні єгипетські мандарини. Цитрусові містили пестицид диметоат, допустима норма якого перевищена у 33 рази.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 20.12.2023 16:11