Фото: соцмережі

Отруйні мандарини з Єгипту завезли в Україну: чим вони небезпечні для людей

Отруйні єгипетські мандарини потрапили в Україну. Цитрусові містять пестицид диметоат, допустима норма якого перевищена у 33 рази.

Про це повідомляє система швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed — RASFF).

Згідно з наявною інформацією, отруйні єгипетські мандарини потрапили в Україну та Грецію. Саме греки виявили, що вміст пестициду диметоат у цитрусових перевищує допустиму норму у десятки разів. Варто відзначити, що у Греції ці мандарини не допустили до продажу в магазинах, супермаркетах і на ринках.

Наразі невідомо, чи встигли фрукти потрапити на прилавки українських маркетів. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів станом на зараз не повідомляла про отруйні мандарини із Єгипту.

Диметоат у мандаринах: чому він небезпечний

Диметоат — інсектицид, який використовується для боротьби зі шкідниками в сільському господарстві та інших галузях. Він здатний викликати нудоту, слабкість, сонливість, проблеми із диханням, біль у животі та діарею, а при важких отруєннях — втрату свідомості, судоми та параліч.

Деякі дослідження показують, що диметоат може мати й карциногенний потенціал, тобто збільшує ризик розвитку ракових захворювань. Якщо у вас є підозра на отруєння диметоатом, рекомендується звертатися до лікарів.

Нагадаємо, на початку року в Україну з Бразилії експортували партію лаймів, у яких виявили заборонену речовину диметоат. Цей пестицид заборонений для використання в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 22.11.2023 01:38