Фото: Вікіпедія

В Україну завезли бразильські лайми із вмістом заборонених пестицидів

В Україну з Бразилії експортували партію лаймів, у яких виявили заборонену речовину диметоат. Цей пестицид заборонений для використання в ЄС.

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі Чернівецької області.

Експортер продукту — бразильська компанія Brasfresh Importacao E Exportacao LTDA. Ця фірма продала лайм оптовій компанії Anaco Greeve International в Нідерландах, яка й експортувала цитрусові в Україну. Продукт отриманий ТОВ "ТС ПЛЮС" у Києві.

За даними Держпродспоживслужби, диметоат — це пестицид, не дозволений для використання в Європейському Союзі. Речовина належить до класу фосфорорганічних сполук (складний ефір фосфорної кислоти). Має системну активність, кишкову і контактну дію.

Водночас диметоат є інгібітором холінестерази, діє на нервову систему та викликає пригнічення дихання та серцевої діяльності. Завдяки системній дії проникає всередину рослин і знищує шкідників, що приховано живуть.

"Використання недозволених пестицидів на харчових культурах може бути шкідливим для здоров’я людини і може призвести до відмови від харчових продуктів країнами-імпортерами", — наголосили в Держпродспоживслужбі.

Нагадаємо, в Україну з Франції завезли сир, який містить небезпечну речовину. Йдеться про Listeria monocytogenes.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 22.02.2023 06:47